Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Στη φωλιά απ' τα πουλιά μπερδεύτηκαν τα αυγά : παιχνίδι φωνολογικής ευαισθητοποίησης για το νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή : Εποπτικό υλικό και ιδέες για τη φωνολογική ευαισθητοποίηση των νηπίων .

Παιχνίδι φωνολογικής ενημερότητας για την άνοιξη και τα πουλιά 


Διαβάζοντας το παραμύθι με το ασχημόπαπο , που έγινε κύκνος , σκέφτηκα πως ορισμένα πουλιά αφήνουν σκοπίμως τα αυγά τους σε άλλες φωλιές , αλλά επειδή δε θα ήθελα να κουράσω τα μικρά παιδιά ενός νηπιαγωγείου με τέτοιου είδους λεπτομέρειες , σκέφτηκα να κάνω ένα παιχνίδι φωνολογικής ενημερότητας , παίζοντας με τις καταλήξεις ορισμένων πουλιών , μιας και είναι η εποχή που φωλιάζουν . 
Ας κάνουμε ζευγαράκια από τα πουλάκια που ξέρουμε κι ας βάλουμε μέσα σε μια φωλίτσα και ένα ή δύο αυγά που δεν ταιριάζουν , για να δούμε αν τα παιδιά τα αναγνωρίζουν εύκολα . 
Πουλάκια που τελειώνουν σε -όνι  : χελιδόνι , τρυγόνι , ψαρόνι , γλαρόνι , αηδόνι , παγόνι ..., σε -άνος : πελεκάνος , κορμοράνος , διάνος .... , σε -ανός : γερανός , φασιανός , σε -φάγος : στρειδοφάγος , μελισσοφάγος , συκοφάγος ... , σε -ίνα : καρδερίνα , γερακίνα ... , με ένα συνθετικό τη λέξη κότα : χαλκόκοτα , νερόκοτα κλπ 
Το φωνολογικό παιχνίδι μπορούμε να το επεκτείνουμε και σε άλλες λέξεις που γνωρίζουν τα παιδιά ή ακόμη και άλλα από τα ήδη γνωστά πουλιά στα παιδιά , όπως σουσουράδα - Ελλάδα - μαρμελάδα , αγελάδα - φασολάδα - καντάδα κλπ .





Πολλές από τις φωτογραφίες που χρησιμοποίησα γι' αυτή μου τη δημοσίευση τις έβγαλα η ίδια . 
Χρήσιμες συνδέσεις : 
http://katakali.net/drupal/?q=el/ierakomorfa/gerakina
http://www.axiosdelta.gr/Default.aspx?tabid=472&language=el-GR
http://katakali.net/drupal/ydrobia-parydatia/nerokota
http://www.ihunt.gr/%CF%84%CF%81%CF%85%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B9

6 σχόλια: