Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Εννοιολογικοί χάρτες του καλοκαιριού

Ζήση Ανθή : Εποπτικό υλικό και ιδέες για το καλοκαίρι στο νηπιαγωγείο .

Το καλοκαίρι - εννοιολογικοί χάρτες για το νηπιαγωγείο 


Καταρχήν μπορούμε να καταγράψουμε τις απορίες των παιδιών για το καλοκαίρι , π.χ. Μετά από το νηπιαγωγείο , την επόμενη μέρα θα πάω στο Δημοτικό ; Αν πάω στην κατασκήνωση , τι θα κάνω εκεί ; Τι θα πρέπει να έχω μαζί μου ; Τι είναι το κάμπινγκ ; Πώς μπορώ να προστατευτώ από τον καυτό ήλιο , τα κουνούπια ; κλπ Τις απορίες αυτές μπορούμε , αν θέλουμε να τις γράψουμε πάνω βαρκούλες και να μοιάζουν να τις κολλήσουμε πάνω σε ένα γαλάζιο χαρτόνι (θάλασσα) . Έτσι , οι απορίες μας θα μοιάζουν σαν να ταξιδεύουν και κάθε φορά που θα λύνεται και θα συζητιέται μια από αυτές , μια βαρκούλα θα πάει στο λιμανάκι της ! Επίσης , αν έχετε μέσα στην τάξη σας ένα δεντράκι ξύλινο  , μπορείτε να το μεταμορφώσετε σε δεντράκι των αποριών και να κολλήσετε πάνω σ' αυτό ροδάκινα (φρούτα της εποχής ) με τις απορίες τους . Κάθε φορά που θα λύνεται μια από αυτές τα ροδάκινα θα τοποθετούνται στην κλούβα , μέχρι να τις μαζέψουμε όλες !!


Το καλοκαίρι μέσα από τις αισθήσεις μας . Πώς νιώθουμε το καλοκαίρι ; Τι βλέπουμε , τι ακούμε , τι μυρίζουμε , τι γευόμαστε , τι αγγίζουμε , τι μας ενοχλεί  ; Συζητήστε με τα παιδιά και θα δείτε ότι θα  σας πουν και πολλές όμορφες δικές τους ιδέες!



Τι να κάνουμε το καλοκαίρι ; Με ποια θέματα μπορούμε να ασχοληθούμε στο νηπιαγωγείο ; Τα δημόσια νηπιαγωγεία μπορεί , βέβαια , να κλείνουν και να μην προλαβαίνουν να ασχοληθούν με πολλά θέματα ακόμη , ωστόσο στα ιδιωτικά ή σε άλλες χώρες τα παιδιά μπορούν να μάθουν περισσότερα πράγματα γι' αυτή την εποχή . Το πιο αγαπημένο καλοκαιρινό θέμα αποτελεί , βέβαια , για όλους μας η θάλασσα , τα ζώα της θάλασσας , οι θησαυροί της  , το παιχνίδι στην παραλία , τα θαλάσσια αθλήματα , οι βαρκούλες και τα καραβάκια κλπ 


Καλό καλοκαίρι !!!!!!!!!!!

3 σχόλια: