Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα και μαθηματικά ....μ' ένα δεντράκι μαθαίνω πολλά !!!

Ζήση Ανθή : Χριστουγεννιάτικες ιδέες για το νηπιαγωγείο .

Ώρα να στολίσουμε το δέντρο μας , παιδιά ... 
και μαθηματικά να μάθουμε όλοι με χαρά !
















Πόσες πολλές μαθηματικές έννοιες μπορούμε να μάθουμε με ένα δεντράκι ; Καταρχήν μαθαίνουμε έννοιες του χώρου , δίνοντας διάφορες οδηγίες στα παιδιά . π.χ. Βάλε πάνω στο δέντρο τις μπαλίτσες και κάτω απ' αυτό τα δωράκια   ή Βάλε κοντά στην κόκκινη μπάλα μια καμπανούλα ή Βάλε ανάμεσα στις καμπανούλες ένα ζαχαρωτό ή βάλε τα στολίδια σου μόνο από την αριστερή πλευρά ή βάλε αριστερά τις κόκκινες μπάλες και δεξιά τις χρυσαφί . 
Ακόμη μπορούμε να συγκρίνουμε τα μεγέθη μεταξύ τους και να ασχοληθούμε με έννοιες όπως μικρό και μεγάλο . π.χ. Βάλε ψηλά τις μικρές μπαλίτσες και χαμηλά τις μεγάλες ή βάλε τα δωράκια στη σειρά από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο .
Επίσης , μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να τοποθετήσουν στο δεντράκι τόσες μπαλίτσες όσες γράφει το αστεράκι στην κορυφή το δέντρου ή να βάλουν τόσες κόκκινες μπαλίτσες όσες είναι και οι ασημί ή να βάλουν τόσα δωράκια κάτω από το δέντρο όσα είναι και τα παιδιά της τάξης ή να τοποθετήσουν πάνω στο δέντρο μια μπαλίτσα λιγότερη από τα ζαχαρωτά ή μια καμπανούλα περισσότερη από τα φιογκάκια - στολίδια . 
Πολλά ακόμη μπορούμε να κάνουμε . Ετοιμάστε ένα μεγάλο δεντράκι στο μέγεθος ενός μεγάλου κάνσον , βάλτε χριτς- χρατς και αφήστε το να παίξουν και τα παιδιά τις ελεύθερες ώρες και να πειραματιστούν με τις μαθηματικές έννοιες .... εξάλλου λατρεύουν να παριστάνουν την κυρία !!!!! 
Και φυσικά μέσα στα αστεράκια μπορούν να γράψουν τους αριθμούς τα ίδια τα αστεράκια σας !!!!!!! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου