Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Το τζ από το τζάκι κι ένα παιχνίδι με τις φωνούλες του τζ

Ζήση Ανθή : Εποπτικό υλικό και ιδέες για το τζ στο νηπιαγωγείο .

Το τζ στο νηπιαγωγείο : καρτούλες και παιχνίδι 


Την ανάρτησή μου αυτή την αφιερώνω σε ένα μικρό νηπιάκι μου , που μου έδωσε την ιδέα , όταν άλλαξα το ημερολόγιο της τάξης κι έβαλα ένα τζάκι στις αρχές του Δεκέμβρη , "Κυρία , πώς γράφεται το γράμμα τζ ; " Οι απορίες πολλές ... και γιατί δεν είναι ένα γράμμα ; και τι είναι οι δίφθογγοι ; Υπάρχουν κι άλλοι ; 
Αλήθεια ξέρετε λέξεις που ξεκινούν από τζ ; ή που το περιλαμβάνουν ; Πολλά επαγγέλματα , όπως μπογιατζής , παλιατζής , μπετατζής , ταξιτζής , καφετζής , φορτηγατζής , αλλά και μαγαζιά , όπως προποτζίδικο , σουβλατζίδικο , ψιλικαντζίδικο ... Τι λέτε να τις καταγράψουμε και μάλιστα να τις βάλουμε σε στήλες , ανάλογα με τη φωνούλα τους ; (δηλ τζα , τζι , τζο , τζου ... ;) 





Ώρα για το παιχνίδι μας , όμως !! Βάλε στο τζάκι μόνο τα ξύλα , που έχουν εικόνα που αρχίζει από τζα  ή που έχει γενικά τη φωνούλα τζα ή που δεν αρχίζει από τη φωνούλα αυτή , αλλά την περιλαμβάνει ! Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τις άλλες φωνούλες , αρκεί να αλλάζετε κάθε φορά τα στεφανάκια . Πλαστικοποιήστε τα ξύλα και βάλτε χριτς - χρατς από πίσω κι αφήστε τα παιδιά να παίξουν και στις ελεύθερες δραστηριότητες με αυτό το υλικό ! 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου