Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ιδέες και δραστηριότητες για την ημέρα ατόμων με αναπηρίες στο νηπιαγωγείο .

Ζήση Ανθή :Εποπτικό υλικό ,  ιδέες και  δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο .

Η αναπηρία μέσα από τα μάτια ενός παιδιού .
Τι καταφέρνω ; τι θέλω ; Τι με προβληματίζει ; Τι με στεναχωρεί ; 



Μπορούμε να συζητήσουμε με τα νήπια και να δούμε εικόνες με όσα μπορούν να καταφέρουν τα παιδιά με κινητικά προβλήματα ή άλλες μορφές αναπηρίας , διαβάζοντας και το παραμύθι : Ένας για όλους και όλοι για έναν , των Brigitte Wrninger - Eve Tharlet . Μπορούμε νε μπούμε στη θέση τους και να σκεφτούμε τι θα ήθελαν από εμάς , παίρνοντας αφόρμηση από το παραμύθι του Μερκούριου Αυτζή , Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου . ( Υπάρχουν πάρα πολλά παραμύθια γραμμένα για τη διαφορετικότητα ) . Τι θα ήθελαν άραγε από τους γονείς τους , από το σχολείο , την πολιτεία , τους μεγάλους ; Τους αρέσει να τους φροντίζουμε ή προτιμούν να αυτοεξυπηρετούνται ; Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν στην κίνησή τους στο δρόμο ; Πόσα εμπόδια συναντούν ; Τι προβλήματα μπορεί να συναντήσει ένας αμβλύωπας μαθητής στο δρόμο , στο σούπερ - μάρκετ κλπ ; ( ΓΛΩΣΣΑ )




Μπορείτε να χωρίσετε τα παιδιά σε ομάδες και να σκεφτούν τι προβλήματα θα αντιμετώπιζαν και τι προτείνουν ; 
ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ : Μπορείτε να κάνετε ένα ομαδικό ανάγλυφο κολλάζ και να το χαρίσετε σε κάποια σχολή τυφλών ή να ζωγραφίσετε με το στόμα . Να δείτε επίσης έργα που έχουν φτιαχτεί με αυτό τον τρόπο στο διαδίκτυο. Μπορείτε να κάνετε μια αφίσα με το τι θα ήθελαν τα παιδιά , με τις ζωγραφιές όλων των παιδιών (και να τη δώσετε στο Δήμαρχο ) ή ατομικά .



Μπορείτε να αναζητήσετε εικόνες ατόμων με αναπηρίες που έγιναν διάσημοι , να μάθετε για τους παραολυμπιακούς αγώνες κλπ .
Μπορείτε να ακούσετε ένα τραγουδάκι από τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Βεροίας . 
 http://www.youtube.com/watch?v=8zHSHCbqHb0



1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική δραστηριότητα!! :-) Είναι πολύ σημαντικό να αρχίζει η ευαισθητοποίηση για την αναπηρία από το νηπιαγωγείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή