Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Η ημέρα της Ευρώπης : πληροφοριακό υλικό , ιδέες , βιβλιοπροτάσεις , χρήσιμες διευθύνσεις .

Ζήση Ανθή : Ημέρα της Ευρώπης στο νηπιαγωγείο .

Η  ημέρα της Ευρώπης στο νηπιαγωγείο  - 9 Μαΐου 



ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ :ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Γιατί γιορτάζεται στις 9 Μαΐου ; Στις 9 Μαΐου 1950  , αμέσως μετά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο , έγινε το πρώτο βήμα για  τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκείνη την ημέρα, στο Παρίσι, υπήρχε ο φόβος για  ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ο γάλλος υπουργός εξωτερικών, Robert  Schuman, διάβασε στο διεθνή τύπο μια δήλωση με την οποία καλούσε την Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους άνθρακα και χάλυβα ως "το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας".


Πότε καθιερώθηκε ως Παγκόσμια ημέρα : Αποφασίστηκε να εορτάζεται η 9η Μαΐου ως "Ημέρα της Ευρώπης" στο Μιλάνο, το 1985
Γιατί δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση ; Ενώ η Ευρώπη υπάρχει ως τέτοια εδώ και αιώνες, τα στοιχεία που την ένωναν, χωρίς κανόνες και δεσμούς, αποδείχθηκαν στο παρελθόν ανεπαρκή για να αποσοβήσουν τις φοβερότερες τραγωδίες.
Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση ;  Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ΕΕ είναι μια συνομοσπονδία είκοσι επτά κρατών .
Η Ένωση είναι μια ενιαία αγορά με κοινή εμπορική πολιτική, κοινή αγροτική και αλιευτική πολιτική και περιφερειακή πολιτική για να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες .
Τι σημαίνει για τους πολίτες ; Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών της , σέβεται την ελευθερία και την ταυτότητα όλων των ανθρώπων που την απαρτίζουν  . Ενώ διατηρούν τις ιδιαίτερες αξίες τους, τα έθιμά τους και την γλώσσα τους, οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να αισθάνονται σ’  αυτήν "σαν το σπίτι τους".
Πότε εισήλθε η χώρα μας ; Η Ελλάδα μπήκε το 1981 στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Πώς μπαίνει μια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ;Κάθε χώρα που επιλέγει δημοκρατικά να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσυπογράφει τις θεμελιώδεις αξίες της, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.
Ποιο είναι το νόμισμά της ; Εισήγαγε ενιαίο νόμισμα, το Ευρώ, που υιοθετήθηκε από 15 κράτη μέλη.


Ποια είναι η σημαία της ; Τι συμβολίζει ;
Είναι το σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ενότητας και της ταυτότητας της Ευρώπης κατά μια ευρύτερη έννοια. Ο κύκλος των χρυσών αστεριών εκφράζει την αλληλεγγύη και την αρμονία μεταξύ των κρατών της Ευρώπης.


Ο αριθμός των αστεριών δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρατών μελών. Είναι δώδεκα αστέρια, επειδή παραδοσιακά ο αριθμός δώδεκα συμβολίζει την τελειότητα, την πληρότητα και την ενότητα. Γι' αυτό, η σημαία παραμένει η ίδια, ανεξάρτητα από τις διευρύνσεις της ΕΕ.

Η αφίσες για την ημέρα της Ευρώπης
















Με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης , μπορούμε να συζητήσουμε με τα νήπια για την Ευρώπη , την κουλτούρα του κάθε λαού , τις ιδιαιτερότητες της πατρίδας τους , τη γεωγραφική τους θέση , τα γεωμορφολογικά τους χαρακτηριστικά , το νόμισμά τους , τη σημαία τους …
Βλέποντας τις αφίσες που έχουν γίνει γι αυτή την ημέρα , μπορούμε να φτιάξουμε κι εμείς τη δική μας αφίσα . (Με παιδάκια , ίσως με διαφορετικά ρουχαλάκια , ανάλογα με τη χώρα  που εκπροσωπούν ,τα οποία θα κρατιούνται  χέρι χέρι …) Αλλά ας αφήσουμε την παιδική φαντασία να δουλέψει !!!

Βιβλιοπροτάσεις : 
Λήδα Βαρβαρούση , Μια παρέα… με καρδιά!  , Εκδόσεις: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, 2009


Στόχος του βιβλίου είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων και σεβασμού της διαφορετικότητας, ώστε να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους. Το βιβλίο αναφέρεται στο ταξίδι του μικρού Πέτρου στην Ευρώπη. Ο Πέτρος, έχοντας για βοηθούς του όλα τα ζώα της Ευρώπης, προσπαθεί να σώσει την κόκκινη φυλακισμένη καρδιά. Μέσα από τις περιπέτειές του, μας δίνονται οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ιδέας: ειρηνική συνύπαρξη, συνεργασία, και συναδελφικότητα. Το ταξίδι όμως δεν είναι πάντα εύκολο. Οι ήρωες συναντούν πολλά εμπόδια και δυσκολίες στο δρόμο τους, αλλά συνεργάζονται όλοι με θάρρος και έτσι καταφέρνουν να ξεπερνούν κάθε φορά τις αναποδιές. Με ένα ποδήλατο από ανακυκλωμένα υλικά, διασχίζουν ποτάμια, δάση, θάλασσες, ενώ συναντάνε διάφορα πλάσματα μέχρι να φτάσουν τελικά στον προορισμό τους.
Σοφία Ζαραμπούκα , Η Ευρωζωική Κοινότητα , εκδ. Πάτάκη


Χρήσιμες διευθύνσεις :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου