Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Μητρότητα και ζώα μέσα από εικόνες

Ζήση Ανθή : Εποπτικό υλικό για τη γιορτή της μητέρας .

Τι κάνει μια μητέρα για το μικρό της στο ζωικό βασίλειο ;  •  Το θηλάζει ή το ταΐζει , αναζητώντας τροφή για το μωρό της . 
 • Του δείχνει την αγάπη της ! Το αγκαλιάζει και το φιλά !
 • Του μαθαίνει να πετά , να κινείται , να προστατεύεται , να αναζητά τροφή ! Είναι κοντά του στα πρώτα του βήματα , στα πρώτα του επιτεύγματα !
 • Παίζει μαζί του !
 • Το φροντίζει ! Το πλένει με τη γλώσσα της ή προσπαθεί να απομακρύνει τα έντομα από πάνω του . 
 • Το προστατεύει από το κρύο .
 • Το προστατεύει από όποιον το πλησιάζει , βλέποντάς τον εχθρικά . Πολλές φορές μάλιστα επιτίθεται ή προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον επικείμενο εχθρό , κάνοντας διάφορους θεατρινισμούς , φωνάζοντας το μικρό της να κρυφτεί ή μπαίνοντας αυτή μπροστά .  Δε διστάζει να τα βάλει και με δυνατότερους και μεγαλύτερους εχθρούς από την ίδια . Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μαμάς αρκούδας , που δε διστάζει να τα βάλει με αρσενικές μεγαλόσωμες αρκούδες , για να μη διατρέχει κανένα κίνδυνο το μωρό της . 
 • Το κουβαλάει πάνω στη ράχη της ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο βολεύει την ίδια . 
 • Το απομακρύνει όταν κινδυνεύει με οποιοδήποτε τρόπο .(π.χ. σε περίπτωση φωτιάς ) .
 • Νιώθει , συμπάσχει , πονά με το χαμό του παιδιού της , όπως κάθε μάνα ! Είναι απαρηγόρητη !
 • Δεν το εγκαταλείπει ποτέ , παρά μόνο όταν είναι πια έτοιμο να φτιάξει τη δική του οικογένεια ! 
Δείτε μερικές φωτογραφίες και συζητείστε με τα παιδιά για το πως συμπεριφέρονται οι μητέρες των ζώων και τα μικρά τους , συγκρίνετε συμπεριφορές και εντοπίστε ομοιότητες που υπάρχουν !

Και μερικές φωτογραφίες δικές μου με ζωάκια και μανούλες .... το φωτογραφικό υλικό αυτό ελπίζω να το ανανεώνω με κάθε ευκαιρία ! 

Η μαμά - καλαμοκάνάς πλάι στο μικρό της 

Ο θαλασσοσφυριχτής για να προστατεύσει τα αυγά του , φτιάχνει τη φωλιά του ανάμεσα σε πετρούλες και τα αυγά του μοιάζουν με πέτρες  . Είναι προτιμότερο όμως όταν φωλιάζουν να μην τα ενοχλούμε με τις επισκέψεις μας , όσο κι αν μας εντυπωσιάζουν !! 


Η μαμά πάπια (πρασινοκέφαλη)  απομακρύνει τα μικρά της και διαρκώς κοιτάζει πίσω της ! Μόλις απομακρυνθούν αρκετά βάζει τα μικρά της μπροστά και αυτή κολυμπάει από πίσω τους , παρατηρώντας τα διαρκώς ! 

Θηλάζει !

Βόσκει πλάι στη μανούλα του γαϊδουράκι και νιώθει ασφάλεια !

Το μικρό νανογλάρονο το έβαλε η μανούλα του σε ασφαλές μέρος και τριγυρίζει διαρκώς από πάνω του , προσέχοντάς το !

"Έρχομαι , μανούλα " Το μικρό αβοκετάκι υπακούει στη μανούλα του που το φωνάζει να πάει κοντά της για να μην κινδυνεύσει !!

Η μαμά - κύκνος στέκεται πάντα δίπλα στο μικρό της , που δεν είναι και τόσο άσχημο , όσο πιστεύουν πολλοί ! Όταν μεγαλώσει λίγο θα αποκτήσει κι αυτό το κατάλευκο χρώμα της μαμάς του . 

Το νεροχελίδονο δε διστάζει να κάνει διάφορους θεατρινισμούς για να αποσπάσει την προσοχή των παρατηρητών ή εχθρών του και να μην βλέπουμε που είναι το μικρό του . 

Η μαμά φαλαρίδα βλέποντας το νερόφιδο να πλησιάζει , του επιτίθεται κι έτσι ο κίνδυνος απομακρύνεται  !!

1 σχόλιο: