Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Πρακτικές λύσεις για το κοινωνιόγραμμα στο νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή :Εκπαιδευτικό υλικό ,με ιδέες και δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο .

Το κοινωνιόγραμμα στο νηπιαγωγείο 


Στην προσπάθεια μου να φτιάξω το κοινωνιόγραμμα της τάξης και να ανακαλύψω τα δημοφιλή παιδιά ή τα πιο απομονωμένα , κάτι που θα συμβάλλει στο   να βοηθήσω όλα τα παιδιά να ενταχθούν σε μια ομάδα , σκέφτηκα να κάνω κάτι πιο απλό ,  από το να κάνω ερωτήσεις στα νήπια , όπως : " Με ποιο παιδάκι θα θέλατε να παίζετε ; " ή " Ποιον θα καλούσατε στα γενέθλιά σας ; " ή " Ποιον θα θέλατε να καθίσει δίπλα σας στην παρεούλα ή στο τραπέζι , όταν τρώτε ή κάνετε εργασιούλες ; " κλπ ....
Περισσότερα για το κοινωνιόγραμμα και το κοινωνιομετρικό τεστ μπορείτε να διαβάσετε : http://users.sch.gr//abouras/geopankat1.pdf
Οι δικές μου πρακτικές προτάσεις που σκέφτηκα να εφαρμόσω τη φετινή σχολική χρονιά είναι καταρχήν η μπουγάδα της φιλίας , ζητώντας από τα παιδιά να μου γράψουν στις μπλουζίτσες μόνο τους καλύτερους φίλους τους . 
Ας χρωματίσουμε τα λουλουδάκια της τάξης με διαφορετικά χρώματα , ανάλογα με το πόσο συχνά θέλουμε να παίζουμε μαζί τους . Ή ποιες μπαλίτσες - παιδάκια θα θάλαμε να παίζουμε λιγότερο συχνά μαζί τους ; Το δικό μου κοινωνιόγραμμα - πίνακας , χωρίς τις προτιμήσεις και τα ονόματα των παιδιών . 
Δεν ξέρω αν θα πετύχει ! Ο μόνος λόγος που ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό , είναι γιατί το θεωρώ χρονοβόρο να ρωτάω ένα - ένα όλα τα παιδιά , χάνοντας τον πλήρη έλεγχο της τάξης ! 
Ο σκοπός του κοινωνιογράμματος πάντα παραμένει κοινός !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου