Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

Η ακροστιχίδα του Ιανουαρίου

Ζήση Ανθή : Εποπτικό υλικό για τον Ιανουάριο στο νηπιαγωγείο .

Μια ακροστιχίδα για τον Ιανουάριο 


Ο Ιανουάριος με τα ι και με τα ο , 
δύσκολο είναι θαρρώ ,
 να βρει λεξούλα κάθε μικρό ! 
Από που να πήρε το κάθε γραμματάκι άραγε ; 
Το Ι από τους τρεις Ιεράρχες που γιορτάζουν στις 30 Ιανουαρίου ή από τον Ιορδάνη ποταμό , που βαφτίστηκε ο Χριστός ή από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο , που τον βάφτισε ή ακόμη κι από τις ιώσεις , που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους αυτή την εποχή !
Το Α , από την αλκυόνη και τις αλκυονίδες μέρες ή από τις αντιολισθητικές αλυσίδες ή από τα ακτινίδια .
Το Ν από τις νιφάδες που χορεύουν , όταν χιονίζει ή από τη νύχτα με το το πανέμορφο φεγγάρι , που λάμπει σα μαργαριτάρι ή ακόμη κι απ' το νέο χρόνο που υποδεχόμαστε .
Το Ο από την ομίχλη ή από τον ουρανό ( που ακούστηκε η φωνή του θεού την ημέρα των Θεοφανίων )  ή ακόμη κι από το ολισθηρό οδόστρωμα . 
Το Υ από την υγρασία ή από τον ύπνο (μιας και όταν σκοτεινιάζει νωρίς , νιώθουμε την ανάγκη να κοιμηθούμε κι εμείς περισσότερο ) .
Το Ρ από το ρόδι και το σπάσιμο του ροδιού , ένα πρωτοχρονιάτικο έθιμο της Πελοποννήσου ή από τα ζεστά ροφήματα .
Το Σ , από το σκούφο ή από το σκι ή από τη σόμπα ή από το σπίνο , που αναζητά την τροφή του κοντά στα σπίτια ή από το σαλέπι .
Η ακροστιχίδα του Ιανουαρίου με τις βοηθητικές καρτελίτσες .Για τον Ιανουάριο , μπορείτε ακόμη να δείτε : παροιμίες για τον μήνα Ιανουάριο , οι ονομασίες του Γενάρη ,  ποίημα - εικονόλεξο της Ρένας Καρθαίου , Φύλλο εργασίας για το μήνα Ιανουάριο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου