Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Αποκριάτικα παιχνίδια για το νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή : Απόκριες στο νηπιαγωγείο

Παιχνίδια για τις Απόκριες 


Μουσικά καπέλα 
Το παιχνίδι μουσικές καρέκλες μπορεί να παιχθεί στο νηπιαγωγείο με πολλές παραλλαγές . Έτσι τις  Απόκριες που κατασκευάζουμε πολλά αποκριάτικα καπέλα , μπορούμε να παίξουμε με αυτά και να αφαιρούμε ένα ένα καπέλο , μέχρι να μείνει μόνο ένα που θα αναδείξει το νικητή . 

Ποια μάσκα να διαλέξω ; 
Παραλλαγή του παιχνιδιού : ποια κορδέλα να διαλέξω ; Η νηπιαγωγός ή τα παιδιά έχουν φτιάξει μάσκες διαφορετικών χρωμάτων , αλλά ανά δύο ίδιες . Ένα παιδί που επιλέγεται με λάχνισμα τραγουδά :
Ποια μάσκα να διαλέξω , τραλαλα τραλαλά (2)
Τα υπόλοιπα παιδιά σε κύκλο τραγουδούν :
Τι θα κάνεις και τη μάσκα , τραλαλά , τραλαλά ; (2) 
Και το παιδί απαντά : 
Θα τη δώσω σ' ένα φίλο ή μια φίλη , τραλαλά , τραλαλά .
Το παιδί βρίσκει μια μάσκα και τη χαρίζει σ' ένα παιδάκι και το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να πάρουν όλα τα παιδάκια μάσκες . 
Το παιχνίδι , όμως δε σταματά εδώ , γιατί τα παιδιά βρίσκουν τα ζευγαράκια τους με τις ίδιες μάσκες και χορεύουν με αποκριάτικη μουσική και τραγούδια  .

Με τις στολές σας σιωπηλοί , μπείτε όλοι στη γραμμή 
Η νηπιαγωγός βάζει στην πλάτη κάθε παιδιού ένα καρτελάκι με αριθμούς από το 1 ως τον αριθμό των παιδιών της τάξης . Τα παιδιά δεν πρέπει να μιλήσουν μεταξύ τους , αλλά μπορούν να βοηθήσουν με νοήματα ή να τα τοποθετήσουν . Έτσι , αν βρουν για παράδειγμα τα παιδιά που έχουν στην πλάτη τους το 6 και το 7 , κάποιο άλλο παιδάκι , μπορεί να τους βάλει στη σειρά . Αν θέλει κάποιο παιδάκι να μάθει ποιος είναι ο αριθμός που έχει στην πλάτη του , μπορεί να ρωτήσει  με νοήματα κάποιο άλλο κι εκείνο θα πρέπει να του δείξει μόνο με τα δαχτυλάκια του . Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλα τα παιδιά μπουν στη σωστή σειρά . 

Το κυνήγι της χαμένης σερπαντίνας 
Παραλλαγή του παιχνιδιού "το κυνήγι του χαμένου θησαυρού" . Όταν πλησιάζει το παιδί στη σερπαντίνα , που κρύψαμε τα παιδιά χτυπούν με τα μουσικά οργανάκια πιο δυνατά , ενώ όταν απομακρύνεται ακούγονται πιο σιγανοί ήχοι . 

Το τρενάκι του αρλεκίνου 
Ο εμψυχωτής - νηπιαγωγός βάζει μια απαλή μουσική και λέει την ιστορία του αρλεκίνου με χαμηλή φωνή , τα παιδιά κλείνουν τα μάτια τους και ταξιδεύουν με τη φαντασία τους στη Βενετία . Ο εμψυχωτής επιλέγει ένα παιδί , το οποίο θα είναι ο αρλεκίνος και θα είναι το μόνο που θα φορέσει τη μάσκα του αρλεκίνου . Τα παιδιά καλούνται να περπατήσουν ελεύθερα στο χώρο . Μόλις συναντήσουν κάποιον , οφείλουν να τον χαιρετήσουν με μια απλή χειραψία . Μόνο ο αρλεκίνος έχει το δικαίωμα μόλις συναντήσει κάποιο παιδί , να τον χαιρετήσει κρατώντας και τα δύο χέρια .Όταν το παιδί το χαιρετήσει ο αρλεκίνος , τον ακολουθεί και γίνεται κι αυτός αρλεκίνος ... Το παιχνίδι  τελειώνει , όταν όλα τα παιδιά  ακολουθήσουν τον αρλεκίνο . 

Ένα καπέλο μαγικό 
Ένα καπέλο μαγικό , που όταν το φορά κάθε παιδί , μεταμορφώνεται και γίνεται ότι θέλει το καθένα .  Όταν το φορά το παιδί μεταμορφώνεται , χορεύει ή κάνει διάφορες κινήσεις και τα άλλα νήπια καλούνται να μαντέψουν σε τι έχει μεταμορφωθεί .

Η σκυταλοδρομία του αρλεκίνου 
Η νηπιαγωγός μαζί με τα παιδιά φτιάχνουν 2 αρλεκίνους και πολλούς ρόμβους πολύχρωμους με λεξούλες αποκριάτικες ... και όχι μόνο , για να διακοσμήσουν τη στολή του . Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες . Κάθε παιδί  , με τη σειρά , επιλέγει ένα ρόμβο και τον κολλά πάνω στον αρλεκίνο . Κερδίζει η ομάδα που θα βάλει πρώτη όλους τους ρόμβους με τις αποκριάτικες μόνο λέξεις . Τα παιχνίδια  προανάγνωσης τα λατρεύουν τα παιδιά .

Πολλά ακόμη παιχνίδια μπορούμε να σκεφτούμε και να παίξουμε με τα παιδιά τις Απόκριες  ή να προσαρμόσουμε κάποια που ήδη γνωρίζουμε .

3 σχόλια:

  1. και του χρόνου... χάζευαν σήμερα τα παιδιά της μελλοντικές στολές τους σε κάτι διαφημιστικά φυλάδια!!... ήταν ενθουσιασμένα... σίγουρα θα ξετρελλαθουν και με τα παιγνιδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια τα παιχνίδια! Ευχαριστούμε! Καλή εβδομάδα Ανθή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο βρε Ανθή!!!!Όλα μαζεμένα και νοικοκυρεμένα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή