Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ένα παιχνίδι για την ανακύκλωση : Ανακυκλώνονται ή όχι ;

Ζήση Ανθή : Εποπτικό υλικό και παιχνίδια για την ανακύκλωση .

Παίζω και μαθαίνω ποια υλικά ανακυκλώνονται και ποια όχι 


Επειδή είναι ευκολότερο να μάθει το παιδί μέσα από το παιχνίδι , σκέφτηκα να μάθουμε ποια υλικά ανακυκλώνονται και να αλλάξουμε τη γνώμη που είχαν εκ των προτέρων . 
Πριν από το παιχνίδι , μιλήσαμε με τα παιδιά και τους ρώτησα : " Τι πιστεύετε ότι μπορεί να ανακυκλωθεί ;  " 
Ανακυκλώνονται , λοιπόν όλα τα πλαστικά , τα γυαλιά , τα χαρτιά , τα αλουμινένια κουτάκια ;
 Όχι ! Τα λερωμένα κουτάκια δεν ανακυκλώνονται ! Πρέπει να έχουν καθαριστεί εκ των προτέρων για να τα ρίξουμε στον κάδο ανακύκλωσης . 
Επίσης , δεν ανακυκλώνονται τα σπασμένα γυαλιά , τα καλαμάκια και τα ποτήρια μιας χρήσεως , οι τηλεκάρτες , τα πλαστικά καπάκια κάποιων μπουκαλιών (Έτσι , πριν ανακυκλώσουμε μια χάρτινη συσκευασία , πετάμε τα καπάκια στον κάδο σκουπιδιών κι όχι στον κάδο ανακύκλωσης ) , τα εισιτήρια και τα μικρά χαρτάκια που κόβουμε στις χειροτεχνίες , τα λερωμένα χαρτιά και οι συσκευασίες τροφίμων έτοιμου φαγητού .



Ετοίμασα διάφορες καρτούλες με υλικά που ανακυκλώνονται στη μια σελίδα και υλικά που δεν ανακυκλώνονται στην άλλη . Τα παιδιά αρχικά στην παρεούλα ρίχνουν το ζάρι , στο οποίο έχει το σήμα της ανακύκλωσης κι πένα σήμα που δείχνει ότι απαγορεύεται να ανακυκλωθεί . Το παιδί ανάλογα με το τι δείχνει το ζάρι παίρνει μια καρτούλα και την κολλά με χριτς χρατς στον πράσινο ή το μπλε κάδο . 



Παραλλαγή του παιχνιδιού : Το παιχνίδι παίζουν μόνο 2 παιδιά . Το κάθε παιδί ρίχνει το ζάρι για να δει σε ποιο κάδο θα τοποθετεί τις κάρτες του . Οι καρτούλες είναι κοινές και για τα δύο παιδιά . Κερδίζει όποιος βάλει πρώτος όλες τις κάρτες και γεμίσει τον κάδο του . Τα άλλα παιδιά ελέγχουν αν έχει τοποθετήσει τις σωστές κάρτες .
Παραλλαγή του παιχνιδιού : Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες και η κάθε ομάδα έχει ίσο αριθμό καρτών , το δικό της ζάρι και 2 κάδους , ένα κάδο σκουπιδιών και ένα ανακύκλωσης . Τα παιδιά με τη σειρά (σαν σκυταλοδρομία της ανακύκλωσης ) ρίχνουν το ζάρι και τοποθετούν μια κάρτα σε ένα από τους δύο κάδους . Κερδίζει η ομάδα που θα τοποθετήσει σωστά όλες τις κάρτες και θα τελειώσει πρώτη . 
Εναλλακτικά , αντί να βάζουν τις κάρτες με χριτς χρατς στους δύο κάδους τα παιδιά , μπορούμε να μεταμορφώσουμε κάποια κουτιά σε κάδους και να ονομάσουμε το παιχνίδι μας : " Τάισε τους κάδους ! " 

Τους κάδους θα ήταν προτιμότερο να τους εκτυπώσετε σε μεγαλύτερο μέγεθος από Α4 . Θα πρότεινα να είναι σε μέγεθος Α3 για να χωρέσουν όλες οι καρτούλες . Μπορείτε να τους εκτυπώσετε σε χρωματιστό χαρτονάκι  ή να τους χρωματίσετε . Το πατρόν και για τους δύο το βλέπετε εδώ ! 




3 σχόλια: