Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Παιχνίδι συλλαβισμού με δαχτυλόκουκλες

Ζήση Ανθή: Γλωσσικά παιχνίδια για το νηπιαγωγείο .

Καρτούλες με αρχικό το γράμμα Δ και παιχνίδια συλλαβισμού με δαχτυλόκουκλες 



Η νηπιαγωγός απλώνει στο χαλάκι της παρεούλας τις καρτούλες που αρχίζουν από το γράμμα Δ και τα νήπια τις παρατηρούν . Στη συνέχεια φορά τις δαχτυλόκουκλες , σχηματίζοντας μια λέξη και λέει στα παιδιά : " Με τις δαχτυλόκουκλες στη σειρά , φτιάχνω μια λέξη ! Τι χαρά ! Μάντεψε τώρα , πες μου ποια και κέρδισε μαι κάρτα ! " Όποιο παιδάκι μαντέψει πρώτο ποια λέξη σχηματίστηκε , παίρνει και την αντίστοιχη καρτούλα του δ . Νικητής αναδεικνύεται όποιος έχει μαζέψει τις περισσότερες κάρτες .







Κάθε δαχτυλόκουκλα έχει μια διαφορετική φωνούλα . Μπορείτε να τις εκτυπώσετε σε χρωματιστά χαρτόνια , για να είναι πιο χαριτωμένες . Κόψτε και κολλήστε τες  !












Εναλλακτικά , η νηπιαγωγός ή ένα παιδάκι κρατούν μια κάρτα και ζητούν από τα παιδιά να βρουν και να βάλουν στη σειρά τις δαχτυλόκουκλες , που χρειάζονται για να σχηματιστεί η λέξη . 
Τα  νήπια μπορούν να παίξουν το παιχνίδι και στις ελεύθερες δραστηριότητες . 
Επίσης , με τις καρτούλες χωρίς τις δαχτυλόκουκλες ,μπορούν να παίξουν κι άλλα παιχνίδια , όπως παιχνίδια μνήμης , αν κρύψουμε κάποιες από αυτές . Α ν τις εκτυπώσουμε 2 φορές , μπορούμε να ζητήσουμε να ανακαλύψουν που κρύφτηκαν οι ίδιες κάρτες (παιχνίδι μνήμης ) . Μπορούν ακόμη να μοιράσουν τις κάρτες στη μέση και να παίξουν το παιχνίδι " η λέξη με τα περισσότερα γράμματα ή με τις περισσότερες φωνούλες κερδίσει " .
Τις δαχτυλόκουκλες μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και για άλλα γραμματάκια , ή μπορείτε να κολλήσετε στις δικές σας δαχτυλόκουκλες τις φωνούλες που θέλετε και να παίξουν τα παιδιά .



2 σχόλια: