Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Το γράμμα Χ και το χρωματιστό χαλί της Χαράς

Ζήση Ανθή : Μαθαίνοντας γράμματα στο  νηπιαγωγείο . Διαθεματική προσέγγιση της αλφαβήτας .

Μαθαίνω το γράμμα Χ ,χ 


Χειμώνιασε  και  η Χαρά ,
 είπε να στρώσει τα χαλιά ! 
Κι έχει στ' αλήθεια τόσα πολλά , 
χαρούμενα , χρωματιστά !

Ήρθε ο χειμώνας και η Χαρά σκέφτηκε να στρώσει τα χαλιά της ! Πρώτα έστρωσε τα χρωματιστά , αυτά που έχουν χρώματα πολλά ! Ξέρετε , το χαλί αυτό της Χαράς έχει διαφορετικά χρώματα στο κάθε κουτάκι . Τι λέτε , μικροί μου φίλοι , μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς ένα χρωματιστό χαλί (έκφραση και δημιουργία) , διαλέγοντας ό,τι χρώματα σας αρέσουν ; Προσέξτε , όμως , μη βάλετε στα διπλανά κουτάκια ίδια χρώματα !! (Ευκαιρία να αποφύγουμε λιγάκι και την επιλογή ενός και μόνο χρώματος από ορισμένα παιδιά ) 
Μετά έστρωσε το χαλί με τις λέξεις του χ . Αλήθεια ,πόσες λέξεις από χ υπάρχουν ; Μπορείτε να γράψετε κι εσείς μέσα στο χαλί , όσες λεξούλες γνωρίζετε ; (μαθηματικά και γλώσσα - προφορική επικοινωνία , γραφή )
Ύστερα , η Χαρά έστρωσε το μεγάλο χρωματιστό χαλί του Χ και τα μικρότερα χαλιά με τις φωνούλες χα ( χαλί , χαμαιλέοντας , χαμόγελο , χαρά , χαρτί , χαρτοσακούλα , χάλκινο , χάρτης , χάρακας κλπ ) , χε (όπως χελώνα , χελιδόνι , χέλι , χέρι κλπ ) , του χι (όπως , χιόνι , χιονοδρόμος , χιονονιφάδα , χίλια ...) , του χο (όπως χόρτα , χορός κλπ ) και του χω ( όπως χωριό , χώμα , χωράφι , χωνάκι , χωρικός κλπ) Τέλος , η Χαρά έστρωσε το αγαπημένο της χαλί , που της είχε χαρίσει η θεία Χριστίνα από τη Χαλκιδική , ένα χαλί με τα ζώα που το όνομά τους αρχίζει από το γράμμα χ . Εσείς πόσα ζωάκια από χ γνωρίζετε ; Και μερικές απλές εργασιούλες για το νηπιαγωγείο με το γράμμα χ  και το χρωματιστό χαλί της Χαράς . 
Φτιάχνουμε το χειμωνιάτικο χαλί του χ ;Βρες και κόλλησε στα σωστά  χαλιά τις εικόνες που αρχίζουν από χα , χε , χο .
Μέσα στο χαλί με τα γράμματα υπάρχουν πολλά χ με διαφορετικές γραμματοσειρές . Μπορείς να τα βρεις και να τα χρωματίσεις ; (Πολλές φορές τα παιδιά αν δουν ένα γραμματάκι με διαφορετική γραμματοσειρά , λένε ότι δεν είναι το γραμματάκι που ήδη έχουν μάθει !) Ένα χαλί που το ύφανε η Χαρά με λάθος εικόνες . Μπορείς να τις εντοπίσεις και να χρωματίσεις μόνο τις εικόνες που αρχίζουν από χ ; 10 σχόλια:

 1. Πολύ όμορφη και πολύπλευρη δουλειά. Συγχαρητήρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φοβερή ανάρτηση!!!!!!! Σου στρώνω κόκκινο χαλί!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σας ευχαριστώ πολύ όλες , κορίτσια !!!!
  Κατερίνα μου , εγώ δεν πρόλαβα να σας στρώσω το κόκκινο χαλί , αλλά το χρωματιστό μου χαλί με μια χαρούμενη νότα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εξαιρετική δουλειά! θα το αξιοποιήσω πολύ γρήγορα, αν μου επιτρέπεις. Χίλια μπράβο! Καλή και δημιουργική χρονιά σου εύχομαι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσε , Αρετή μου !!!!
   Σαφώς και μπορείς να χρησιμοποιήσεις το υλικό μου στην τάξη !!!
   Καλή , χαρούμενη και γεμάτη έμπνευση χρονιά και σε σένα !!!!

   Διαγραφή
 5. Πολύ ωραία ιδέα Ανθη για άλλη μια φορά μπράβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΠΟΛΥ ΤΕΛΕΙΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!! ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΘΗΗΗΗΗΗΗ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πολύ ωραία όλα!!!! Φύγανε για εκτύπωση καναδυό-τρία χαλιά τουλάχιστον, χαχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή