Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Το γράμμα Π π και το πολύχρωμο παζλ του Πάρη

Ζήση Ανθή : Μαθαίνοντας γράμματα στο νηπιαγωγείο - διαθεματικά .

Με ένα παζλ μαθαίνω το γράμμα π 


Ένα παζλ , 
μα ποιο παζλ ; 
Ένα παζλ που έφτιαξε ο Πάρης με τα πέντε αδέρφια του , 
τον Πάνο , τον Πέτρο , τον Παύλο , την Πηνελόπη και τον Παντελή , 
για να παίξουν τα παιδιά !
Το πολύχρωμο παζλ του Πάρη έχει μόνο εικόνες που αρχίζουν από π .


Ο Πάρης και η παρέα του σκέφτηκαν να φτιάξουν ένα παζλ , που να λειτουργεί σα λίστα αναφοράς και 2 άλλα στα οποία το ένα θα έχει μόνο την εικόνα και το άλλο θα έχει τη λέξη , για να μπορέσουν τα παιδιά να αντιστοιχήσουν μέσα από το παιχνίδι τις εικόνες και τις λέξεις .




Πόσες πολλές λεξούλες υπάρχουν από π ; Γράψτε τις κι εσείς μέσα σε ένα παζλ ,όπως έκανα κι εγώ.



Με το πα , με το πε , το πι , το πο θα φτιάξουμε παζλ στο λεπτό .






Από το γράμμα π αρχίζει το όνομα πολλών ζώων κι έτσι ο Πάρης και η παρέα του έφτιαξαν ένα παζλ με τα αγαπημένα τους ζώα από π . Και μη νομίσετε ότι είναι μόνο αυτά ! Εξάλλου πολλά ζώα παίρνουν το όνομά τους από τον υδροβιότοπο στον οποίο ζουν , όπως τα ποταμογλάρονα , οι ποταμοσφυριχτές και πολλά άλλα από τα ποτάμια .


 Η αδερφή του , η Πηνελόπη , που ήταν παχουλή , πρότεινε να ετοιμάσουν κι ένα παζλ με τα φαγητά που αρχίζουν από π , όπως παγωτά , πατάτα , πιπεριά , πίτσα , πράσο , πορτοκάλι , πατατάκια κλπ , αλλά τα αδέρφια της δεν της έκαναν τη χάρη .

Το παζλ δεν είναι ελληνική λέξη κι έτσι ετοίμασα κι ένα puzzle στα αγγλικά , γιατί έτσι κι αλλιώς πολλά παιδιά , έχοντας μεγαλύτερα αδερφάκια , μας λένε αγγλικές λεξούλες . Στο παζλ αυτό , τα παιδιά μπορούν να διαπιστώσουν πως ορισμένα πράγματα ξεκινούν από το ίδιο γράμμα και στις δυο γλώσσες , όπως ο παπαγάλος - parrot ή να διαπιστώσουν ομοιότητες σε κάποιες λέξεις , όπως πιάνο - piano , πατάτα - potatoes κλπ 


Και μερικά φύλλα εργασίας με παζλ , που μπορείτε να αξιοποιήσετε στην τάξη .Τα νήπια μπορούν να φτιάξουν το παζλ του γράμματος Π , σχεδιάζοντας μια εικόνα σ' αυτό ή μια εικόνα σε κάθε κομμάτι του . Μπορούν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ , κάνοντας αντιστοίχιση εικόνας με λέξη . Ακόμη , μπορούν να συμπληρώσουν τα γράμματα στο παλιό ξεθωριασμένο παζλ ή να μετρήσουν πόσα κομμάτια από παζλ έχουν εικόνα που ξεκινά από τη φωνούλα πα , πι ή πο . 











Τη δημοσίευσή μου αυτή την αφιερώνω στη φίλη μου , την Αριάδνη , που αυτή την εποχή ασχολείται με τα παιχνίδια , κάτι που έδωσε την αφορμή να ετοιμάσω αυτό το υλικό . 

9 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ανάρτηση, Ανθή. Πολύπλευρη και ευφάνταστη. Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ!!!!!!!!!!!!! ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΕΤΟΙΜΑΣΕΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!!!! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΑΝΘΗ ΚΙΑ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ!!!!!!!Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ! ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ23 Ιανουαρίου 2013 στις 12:48 π.μ.

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΣΟΥ ΣΤΑΣΗ ! ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝΘΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝΘΗ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ!!!ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ....ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ!! ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΜΟΥ ΕΛΥΣΕΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ!! ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟΟ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σας ευχαριστώ πολύ !!
    Χαίρομαι που σας άρεσε η δημοσίευσή μου !!
    Κάθε φορά που θέλω να μάθω ένα γραμματάκι στα παιδιά , αναζητώ νέους τρόπους , πρωτότυπες ιδέες και πάνω σ' αυτές φτιάχνω το εποπτικό υλικό που πιστεύω ότι θα φανεί χρήσιμο , όχι μόνο σε μένα , αλλά και σε σας !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή Ανθή ,χρόνια πολλά,Χριστός Ανέστη. Είμαι πολύ χαρούμενη και τυχερή που εντόπισα το Blog σου . Έχεις κάνει καταπληκτική δουλειά ! Αν και είμαι εκπαιδευτικός της Β/θμιας εκπ/σης(φιλόλογος) πήρα πολλές ιδέες από τη δουλειά σου. Και πάλι συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή