Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Λίστες αναφοράς για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή

Ζήση Ανθή : Εποπτικό υλικό για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή στο νηπιαγωγείο .

Γνωριμία με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή 


Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και τα τμήματά του . Πολλές φορές τα παιδιά νομίζουν ότι ο υπολογιστής είναι απλά και μόνο η οθόνη ! 






Τι μπορούμε να κάνουμε με τη βοήθεια του υπολογιστή ; Μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες , οι οποίες βέβαια δεν είναι πάντα αξιόπιστες και θα πρέπει να ελέγχουμε τους δικτυακούς μας τόπους και τις πηγές μας , ώστε να είναι έγκυρες . Μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά να ζωγραφίζουν , να γράφουν το όνομά τους , να ακούν ένα μουσικό κομμάτι ή να βλέπουν ένα ντοκιμαντέρ , να παίζουν με εκπαιδευτικό λογισμικό , κατάλληλο για την ηλικία τους κλπ  



Η συχνή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή από τα παιδιά δημιουργεί πολλά προβλήματα , όπως η κακή στάση του σώματος , προβλήματα στην όραση , προβλήματα ως προς τη συγκέντρωση της προσοχής . Τα παιδιά ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους , δεν παίζουν , δε μιλούν ιδιαίτερα ή μονολογούν , αρνούνται να πάνε για ύπνο , ζητούν να φάνε την ώρα που παίζουν , για να μη χάσουν ούτε λεπτό από το παιχνίδι τους με αποτέλεσμα να γίνονται παχύσαρκα . Επίσης , σερφάροντας στο διαδίκτυο τα παιδιά , έρχονται σε επικοινωνία με άτομα που δε θέλουν πάντα το καλό τους . Για το λόγο αυτό θα ήταν προτιμότερο τα  παιδιά μικρής ηλικίας να τα ελέγχουν οι γονείς του σε ποιες σελίδες μπαίνουν , να μην έχουν δικό τους facebook κι αν ακόμη έχουν να μη δέχονται εύκολα αιτήματα και να μην επικοινωνούν με άτομα που δεν τα γνωρίζουν . Για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών , καλό θα ήταν να έχουν εγκαταστήσει οι γονείς ή κάποιος ειδικός κάποιο εκπαιδευτικό λογισμικό , που να μην επιτρέπει την πρόσβαση σε ορισμένες σελίδες .  



Τα παιδιά μπορεί να δουν εικόνες και βιντεάκια που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία τους ! Εμείς , οφείλουμε να τα προσέχουμε ! Περισσότερα για τους κινδύνους των παιδιών από το διαδίκτυο , μπορείτε να διαβάσετε : 
http://www.medlook.net.cy/article.asp?item_id=761
http://www.youtube.com/watch?v=hb7O1jXuImA
Το πότε θα παίξουν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή , θα πρέπει να το αποφασίσουμε μαζί με τα παιδιά από την αρχή της σχολικής χρονιάς . Ο χρόνος δε θα πρέπει να είναι απεριόριστος , γιατί τα παιδιά εθίζονται στα χρώματα , στις γρήγορες κινήσεις και στα ωραία ηχητικά εφέ και δύσκολα θέλουν να τον αποχωριστούν . 
Η γωνιά του ηλεκτρονικού υπολογιστή πρέπει να εξοπλιστεί κατάλληλα . Καλό θα ήταν να υπάρχει ένας εκτυπωτής , ένας σαρωτής και μια φωτογραφική μηχανή , αλλά και cd με εκπαιδευτικό λογισμικό και παιδικά τραγούδια . 
Το θέμα του ηλεκτρονικού υπολογιστή αποτελεί για μένα ένα αγαπημένο θέμα , καθώς ήταν ένα από τα θέματα των εξετάσεων του ΑΣΕΠ του 2002 , με τονξ οποίο διορίστηκα ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου