Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ώρα για ψάρεμα : Ένα παιχνίδι που συνδυάζει γλώσσα και μαθηματικά

Ζήση Ανθή : Εποπτικό υλικό , παιχνίδια και ιδέες για τα πολικά ζώα στο νηπιαγωγείο .

Ο πιγκουίνος που ψαρεύει ...
Ένα παιχνίδι για το νηπιαγωγείο .











Αφού μιλήσουμε στα παιδιά για τα πολικά ζώα και μάθουν πού μένει το καθένα , μπορούμε να παίξουμε ένα παιχνίδι , στο οποίο θα αξιοποιήσουμε τις λίστες αναφοράς για τα ζώα της Αρκτικής και τα ζώα της Ανταρκτικής . Τα νήπια καλούνται να ψαρέψουν ( καλό θα ήταν να βάλουμε συνδετηράκια στα ψαράκια και μαγνητάκια στα καλάμια τους , για να γίνει πιο διασκεδαστικό το παιχνίδι ) και μετά , αφού διαβάσουν τι γράφει ( προανάγνωση ) ,  να βάλουν στα καλάθια τα ψάρια τους , ανάλογα με το που ζει το καθένα . Στα ψαράκια έγραψα ονόματα ζώων ,γενικά .π.χ. Η φώκια ζει και το Νότιο και στο Βόρειο Πόλο , αλλά όχι το ίδιο είδος . Το ψαράκι αυτό θα μπει στο κοινό καλάθι για όλα τα πολικά ζώα . Σ' αυτό θα βάζουμε μόνο τα ψάρια που έχουν ονόματα , τα οποία συναντούμε και στους δύο πόλους . 
Μετά , αφού ταξινομήσουμε  τα ψαράκια , μπορούμε να μετρήσουμε πόσα ψαράκια έχει το κάθε καλάθι . 
Δείτε , απίσης τα ζώα της Αρκτικής και τα ζώα της Ανταρκτικής .








Παραλλαγή του παιχνιδιού : Μπορούμε μέσα σε ψαράκια να γράψουμε και ονόματα άλλων ζώων που κατοικούν σε άλλες περιοχές της γης και να ζητάμε από τα παιδιά , να ψαρέψουν και να βάλουν μέσα στο καλάθι μόνο αυτά τα ψάρια στα οποία υπάρχει λέξη από κάποιο πολικό ζώο . 
Μια ακόμη παραλλαγή του παιχνιδιού , αλλά μόνο για μαθηματικά είναι το να ζητάμε από τα νήπια να ψαρέψουν τόσα ψαράκια , όσα γράφει στην κοιλίτσα του ο πιγκουίνος ή σε κάποια άλλη πινακίδα σίπλα σ' αυτόν .
Μια δημοσίευση αφιερωμένη στην πολύ καλή διαδικτυακή μου φίλη , Λαμπρινή , που λατρεύει τα πιγκουινάκια !! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου