Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Το γράμμα Δ και το διαφορετικό δοντάκι της Δανάης

Ζήση Ανθή : Μαθαίνοντας γράμματα στο νηπιαγωγείο .

Η Δανάη και τα διαφορετικά δοντάκια  της 



Η Δανάη ζούσε σε ένα διεμπερές διαμέρισμα στα Δωδεκάνησα , μαζί με τους γονείς της , τον κύριο Δημοσθένη , που ήταν δασοπυροσβέστης και την κυρία Δόμνα , που ήταν διερμηνέας . Η Δανάη δεν πήγαινε ακόμη στο Δημοτικό Σχολείο ! Ήταν πιο μικρή ! Πήγαινε στο νηπιαγωγείο .
Μια μέρα , καθώς έπαιζε με τα άλλα κοριτσάκια με τις δαχτυλόκουκλες , φώναξε δυνατά :
- Ζήμητρα !!!
Κάποια παιδιά πήγαν να γελάσουν ! Κάποια άλλα είπαν πως είναι μικρή και θα μάθει ! Η Δήμητρα , όμως δεν έχασε δευτερόλεπτο . Πήρε τη φίλη της από το χέρι , απομακρύνθηκε από τα άλλα παιδιά και χωρίς δισταγμό της είπε : 
- Έχω προσέξει ότι δυσκολεύεσαι να πεις καθαρά το Δ . Θέλεις να σε βοηθήσω ; ( Η αλήθεια είναι ότι και η δασκάλα της το είχε διαπιστώσει ,αλλά δίσταζε να μιλήσει στους γονείς της , γιατί δεν ήξερε , αν θα το δεχθούν !)
- Ναι , θέλω να μάθω να το λέω καθαρά ! Τι πρέπει να κάνω ; Πώς θα τα καταφέρω ; 
- Πριν από λίγο καιρό κι εγώ δυσκολευόμουν να το πω ! Και να σου πω ένα μυστικό ; Αν βάλεις τη γλώσσα σου και σπρώξεις με αυτή τα δοντάκια , θα βγει πιο εύκολα η φωνούλα . Τι λες ; Θέλεις να προσπαθήσουμε το απόγευμα ;
Η Δανάη έκανε αυτό που της είπε η φίλη της δειλά - δειλά  και δεν άργησε να ακουστεί ένα καθαρό δ . Επιτέλους τα είχε καταφέρει ! Επιτέλους θα μπορούσε να πει σωστά το όνομά της και το όνομα της φιλης της . Η κυρία της , η κυρία Δέσποινα ,  έδειχνε ανακουφισμένη , ακούγοντάς τες !
Το δειλινό τα δύο κορίτσια ξανασυναντήθηκαν στο δωμάτιο της Δανάης . 
- Σήμερα , θα μάθουμε να λέμε λεξούλες που αρχίζουν από τη φωνούλα δα ! Σύμφωνοι ; 
- Ζάσος ! βιάστηκε να πει η Δανάη !
- Μη βιάζεσαι , της είπε η Δήμητρα !  Θα τας λες όλα πιο αργά και μην ξεχνάς τη γλωσσίτσα στα δοντάκια ! 
Η Δανάη προσπάθησε , ξαναπροσπάθησε κι επιτέλους κατάφερε να λέει καθαρά λεξούλες που αρχίζουν από τη φωνούλα δα , όπως δάσος , δάχτυλο , δασοφύλακας , δαγκώνω , δάδα , δαχτυλίδι ... Μάλιστα για να μην τις ξεχάσει , ζωγράφισε λεξούλες που αρχίζουν από δα , μέσα σε ένα δοντάκι , για να το χαρίσει στον οδοντίατρό της . 
Ξέχασα να σας πω ότι η Δανάη πήγαινε κάθε Δευτέρα στον οδοντιατρό της , τον κύριο Διογένη . Έτσι , της ήρθε μια καραπληκυική ιδέα ! Κάθε Δευτέρα θα έδινε σα δώρο στον κύριο Διογένη και μια διαφορετική ζωγραφιά με ένα διαφορετικό δοντάκι . Θα του έδινε το δοντάκι του δα , του δε , του δια κι όλων αυτών που ακούγονται δι και δο . Κι αν τέλειωνε με αυτές τις αρχικές φωνούλες , θα ετοίμαζε κι άλλα δοντάκια με τγ φωνούλα στη μέση . Ξέρετε σε πόσες πολλές λεξούλες υπάρχει το δ; Ε , λοιπόν η Δανάη θα τις έβρισκε όλες ! 
Κι αν τις έβρισκε ; Δε θα χάριζε άλλες ζωγραφιές στον αγαπημένο της οδοντίατρο ; Θα χάριζε ! Δε θα σταματούσε ποτέ ! Θα έφτιαχνε το δοντάκι των ζώων, που το όνομά τους αρχίζει από Δ (όπως δελφίνι , δεινόσαυρος , δρυοκολάπτης , δεντροσπουργίτης κ.ά.) , θα έφτιαχνε το δοντάκι της διατροφής , των επαγγελμάτων , της μυθολογίας , των αριθμών και πολλά πολλά άλλα κι έτσι ο κύριος Διογένης θα μπορούσε να φτιάξει ένα ολόκληρο βιβλίο με όλες αυτά τα διαφορετικά δοντάκια της Δανάης .
Πέρασαν οι διακοπές και η Δανάη ξαναπήγε στο σχολείο ! Αυτή τη φορά είχε να διηγηθεί πολλά στους φίλους της ! Θα τους μιλούσε για το πως κατάφερε να μάθει να λέει καθαρά το γράμμα δ και για τις ζωγραφιές της με τα διαφορετικά δοντάκια ! 
Η κυρία Δέσποινα δεν πίστευε στ' αυτιά της ! Έτσι , λοιπόν ζήτησε από τη Δανάη ,να πει πως λένε τη θεία της ! Κι αυτή είπε ότι τη θεία της τη λένε Αριάδνη και το θείο της Ανδρέα και ότι ζουν στην Ολλανδία . Η δασκάλα ήταν πολύ χαρούμενη , αγκάλισε τη μικρή και είπε στα άλλα παιδιά : 
- Τι λέτε , παιδιά , θέλετε να μάθουμε κι εμείς τη φωνούλα δ και να ζωγραφίσουμε μέσα σε δοντάκια , όπως έκανε η Δανάη ;

Τα διαφορετικά δοντάκια της Δανάης .













Φύλλα εργασίας για το γράμμα Δ και τα δοντάκια της Δανάης . 





Αυτή η δημοσίευση είναι αφιερωμένη στη φίλη μου Διόνη , που αυτό το διάστημα ασχολείται με την υγιεινή των δοντιών και το γράμμα Δ . 
Πολλά παιδάκια στην ηλικία του νηπιαγωγείου , δυσκολεύονται να πουν το γράμμα δ καθαρά , όπως και άλλα γραμματάκια . Πολλές φορές είναι δύσκολο για εμάς τους νηπιαγωγούς να συμβουλέψουμε τους γονείς να πάνε το παιδί σε κάποιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή σε λογοθεραπευτή , βλέποντας τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν . Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μέσα από παιχνίδια και διάφορες άλλες δραστηριότητες , όσο μπορούμε κι όσο το επιτρέπουν οι γνώσεις μας !

4 σχόλια: