Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Έθιμα για την αρχή του Μάρτη από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες



Έθιμα για την 1η Μαρτίου 





Την πρώτη μέρα του Μάρτη , στη χώρα μας , τα παιδιά φορούν στον καρπό του δεξιού χεριού τους ένα βραχιολάκι με κόκκινη και λευκή στριμμένη κλωστή . Το βγάζουν μόλις δουν  το πρώτο χελιδόνι και το πετούν ή το κρεμούν πάνω σε ένα ανθισμένο δέντρο και ιδιαίτερα σε τριανταφυλλιές , για να τους χαρίσει το ρόδινο χρώμα  . Σε άλλα μέρη πάλι , μπορεί να το κρατήσουν μέχρι την Ανάσταση και να στολίσουν με αυτό τις αναστάσιμες λαμπάδες  (για να καεί). Επίσης τον τύλιγαν σε μια πετρούλα και τον βρέχανε στο πηγάδι , για να είναι δροσερές !  Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση , τα παιδιά φορώντας το Μάρτη προστατεύονται από τον καυτό μαρτιάτικο ήλιο . Μια από τις παροιμίες του μήνα λέει : " Οπόχει κόρη ακριβή , το Μάρτη ήλιος μην τη δει ! " Το λευκό χρώμα θεωρούνταν δείγμα ομορφιάς από την αρχαιότητα .
Μάρτη δε φορούσαν μόνο οι άνθρωποι , αλλά έβαζαν και στις τριανταφυλλιές , για να χαρίσει ανθοφορία . 



Στη Βουλγαρία βάζουν ένα κόκκινο ύφασμα  την Πρώτη Μαρτίου για να μην τους κάψει η Μπάμπα Μάρτα (Баба Марта ) , τη γιαγιά του Μαρτίου , που φέρνει το τέλος του Χειμώνα και την αρχή της Άνοιξης . Φτιάχνουν  δύο μικρές κουκλίτσες που τις ονομάζουν picho και penda με κόκκινη και λευκή κλωστή , οι οποίες σύμφωνα με την παράδοση ,τις χαρίζουν στους φίλους τους ή στους συγγενείς τους και τις κρεμούν στο πέτο. Οι μαρτενίτσες συμβολίζουν την υγεία και την ευτυχία .  Η Μπάμπα Μάρτα είναι ένα έθιμο που το συναντάμε και στη Σερβία




Σύμφωνα με τη Ρουμανική παράδοση , στις γυναίκες χαρίζουν μικρά διακοσμητικά δώρα , τα Mărțișor ,τα οποία είναι φτιαγμένα με κόκκινη και λευκή κλωστή . Το κόκκινο θεωρείται χρώμα της άνοιξης και συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και το άσπρο την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος , που ανθίζει μέσα στο Μάρτιο . Δίνοντας αυτό το φυλαχτό στους ανθρώπους πίστευαν ότι θα τους χαρίσει υγεία όλη τη χρονιά . 






Στην Αλβανία τα παιδάκια φορούν μια ερυθρόλευκη κλωστή , αλλά όχι την πρώτη μέρα του Μαρτίου , αλλά στις 14 του μήνα και το βάζουν στο χέρι τους ή στο χοντρό δάχτυλο του ποδιού μέχρι τις 31 του μήνα (τότε περίπου καταφθάνουν και τα χελιδόνια στην Αλβανία) .  Εκεί , η άνοιξη ξεκινά επίσημα στις 14 Μαρτίου και γιορτάζεται με ένα ξεχωριστό τρόπο . Τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας ένα τραγουδάκι και κρατώντας ένα καλάθι . Οι νοικοκυρές έχουν βράσει αυγά και τα έχουν χρωματίσει με μοβ χρώμα, όχι με χημικά χρώματα , αλλά προερχόμενο από κάποιο λουλούδι ,  και τα δίνουν στα παιδιά , μαζί με ξερά σύκα και καρύδια . ( Τις πληροφορίες αυτές μου τις έδωσε μια μητέρα ενός παιδιού από τη γειτονική μας χώρα , η Βιολέτα και την ευχαριστώ ιδιαίτερα !) Με τη γιορτή αυτή , που είναι αργία , καλωσορίζουν την Άνοιξη !

Στα Σκόπια , ένα από τα παλιά έθιμα είναι και η МАРТИНКА , η Μαρτίνκα , ένα βραχιολάκι με κόκκινη και άσπρη κλωστή που το φορούσαν την 1η του Μάρτη .


Καλό μήνα σε όλους !!

2 σχόλια:

  1. πολύ ωραία ανάρτηση ανθή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ , Ηλία ! Καλό μήνα !!
      Το έναυσμα δόθηκε σήμερα το πρωί , όταν ήρθε μια μητέρα από την Αλβανία και τη ρώτησα , αν έχουν κι αυτή αντίστοιχο έθιμο με το δικό μας ! Έτσι , σκέφτηκα να ψάξω και στις άλλες γειτονικές χώρες και πραγματικά έμεινα έκπληκτη με τις ομοιότητες , αλλά και τις δημιουργίες και των άλλων πολιτισμών !

      Διαγραφή