Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

4 Εννοιολογικοί χάρτες για την άνοιξη

Ζήση Ανθή : Εποπτικό υλικό για την άνοιξη .

Τι θέμα να διαλέξω την άνοιξη ; 

Όταν λέμε άνοιξη τι μας έρχεται στο μυαλουδάκι ;  Λουλούδια , ανθισμένα δέντρα ,αποδημητικά πουλιά , έντομα , Πάσχα (και οι άλλες γιορτές ) κλπ . Όλα αυτά που μας λένε τα παιδιά τα καταγράφουμε και φτιάχνουμε το δικό μας εννοιολογικό χάρτη . 


Επίσης μπορούμε να φτιάξουμε ένα εννοιολογικό χάρτη με το πως νιώθουμε την άνοιξη μέσα από τις αισθήσεις μας . Είναι πολύ πιο εύκολο να μας πουν τα παιδιά τι βλέπουν , τι ακούν , τι μυρίζουν κλπ αυτή την εποχή . 



Τι μπορούμε να κάνουμε την άνοιξη ; Να διαβάσουμε παραμυθάκια , να μάθουμε ποιηματάκια ,να διαβάσουμε εικονόλεξα , να φτιάξουμε τα δικά μας παραμυθάκια , να μάθουμε παροιμίες , αινίγματα κλπ , να δούμε έργα τέχνης , να ζωγραφίσουμε , να πάμε μια εκδρομούλα στη φύση , να την παρατηρήσουμε και να μαζέψουμε υλικά της φύσης , να ακούσουμε μουσικές , τραγούδια και ύμνους , να μάθουμε τα χελιδονίσματα και να τα πούμε , να μάθουμε τα κάλαντα του Λαζάρου και των Βαΐων , να μάθουμε έθιμα που σχετίζονται με αυτή την εποχή κλπ 


Ακόμη , μπορούμε να φτιάξουμε ένα εννοιολογικό χάρτη με τις απορίες των παιδιών . Αυτές σαφώς θα είναι διαφορετικές από τόπο σε τόπο . Ένα παιδί μιας πόλης δε θα ρωτήσει για παράδειγμα "πότε κουρεύουν τα πρόβατα ;" Τις απορίες αυτές τις γράφουμε μέσα σε λουλουδάκια , τα οποία μπορούμε να κολλήσουμε σε ένα πράσινο χαρτόνι , σα γρασίδι ή πάνω σε ένα κορμό δέντρου (Σε πολλά νηπιαγωγεία υπάρχει στην παρεούλα ένα ξύλινο δέντρο - κορμός  . Πολλοί το ονομάζουν το δεντρο των εποχών . Τι λέτε να το κάνουμε το σοφό δέντρο , που θα λύνει τις απορίες μας και κάθε φορά που θα κάνουμε ένα διαφορετικό θέμα να κολλάμε εκεί τις απορίες μας ;). Τα λουλούδια μπορεί να είναι λευκά ή ένα απαλό ροζ . Κάθε φορά που θα λύνεται μια απορία ,θα αφαιρούμε κι ένα λουλούδι . Κι έτσι θα μοιάζει με τα αληθινά δέντρα που σιγά σιγά ρίχνουν τα άνθη τους , για να σχηματιστούν στη συνέχεια  φύλλα και καρποί . 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου