Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Το γράμμα Α και οι στολές του Αρλεκίνου

Ζήση Ανθή : Μαθαίνω γράμματα στο νηπιαγωγείο .

Ένας Αρλεκίνος , μας ποιος αρλεκίνος , ένας αρλεκίνος που θα μας μάθει το Α .



Απόκριες κι όλοι λέμε στα νηπιαγωγεία μας την ιστορία του Αρλεκίνου . Όλα τελειώνουν εκεί  που ο αρλεκίνος γίνεται ο βασιλιάς του καρναβαλιού κι όλοι μαγεύονται με την όμορφη στολή του και ζητούν από την μητέρα του , να τους φτιάξει μαι στολή . 
-  Μια στολή ; Μα τι στολή , λέτε να φτιάξει πάλι η κυρία Φαντασία ; 
-Μια στολή με λέξεις ή εικόνες από τη φωνούλα Α !





-Μια στολή διαφορετική από τις άλλες ! Όχι με χρώματα πολλά , αλλά με άσπρα κι ασημιά ! (χρώματα που αρχίζουν από τη φωνούλα Α) 



- Μια στολή με ζωάκια που αρχίζουν από Α ! 



-Μια στολή με τρόφιμα που αρχίζουν από τη φωνούλα Α ! 



- Μια στολή με τα επαγγέλματα του Α ! 



- Μια στολή με μεταφορικά μέσα που το όνομά τους αρχίζει από το γράμμα Α ! 



- Μια στολή με μουσικά όργανα που αρχίζουν από α ή με λουλούδια ή με παιχνίδια ή με ονόματα ή με πόλεις ή με χώρες ή με πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας ή με πλανήτες ή με αντικείμενα του σπιτιού κλπ 
- Μια στολή με διαφορετικά Α ! 



- Μια στολή με λέξεις από α από τη χώρα του Αρλεκίνου , την Βενετία . Τι λέτε , υπάρχουν λεξούλες που ξεκινούν  και στις δύο γλώσσες με το γράμμα Α ; Πώς γράφεται το α στα Ιταλικά ; A a (διαπολιτισμική εκπαίδευση ) 



Τα παιδιά , σαν εργασιούλες , μπορούν να ζωγραφίσουν μέσα στη στολή του Αρλεκίνου διάφορες εικόνες από τη φωνούλα Α , να κάνουν αντιστοίχιση εικόνας με τη λέξη , να βρουν και να χρωματίσουν τα αγαπημένα φρούτα , ζωάκια ... γιορτές του Αρλεκίνου .



Δείτε πως τα παιδιά , αν θέλουν μπορούν να περιοριστούν ακόμη και μέσα στους μικρούς ρόμβους και να ζωγραφίσουν εικονίτσες από το γράμμα Α . 






Επίσης , λέγοντας λεξούλες από α , τα νήπια , η νηπιαγωγός μπορεί  να τις καταγράψει σε διαφορετικές στήλες και μετά τα νήπια να μετρήσουν πόσες λεξούλες βρήκαν από φρούτα , πόσες από ζώα , πόσες από παιχνίδια κλπ και να γράψουν τον αριθμό .

Και η μάσκα του Αρλεκίνου μπορεί να σας φανεί χρήσιμη ! 




6 σχόλια: