Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων στο νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή : Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού στο νηπιαγωγείο .


Ιδέες και δραστηριότητες για την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού 



21η Μαρτίου , ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων , ημέρα κατά την οποία ο Ο.Η.Ε. μας καλεί να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού . 
Τι μπορούμε να κάνουμε στο νηπιαγωγείο για το θέμα αυτό ; Καταρχήν να συζητήσουμε με τα παιδιά , να αναλύσουμε τις λέξεις ρατσισμός , ξενοφοβία κλπ 


Μπορούμε ...
  • να διαβάσουμε παραμύθια σχετικά με το θέμα ή παραμύθια άλλων λαών και πολιτισμών . 
  • να παίξουμε παιχνίδια που παίζουν παιδιά σε άλλα μέρη της γης . 
  • να παίξουμε ένα παιχνίδι ρόλων . Η νηπιαγωγός μπορεί να ετοιμάσει καρτελίτσες μικρές με φωτογραφίες ή λέξεις από διάφορες κοινωνικές , πολιτισμικές κ.ά. ομάδες και να τις μοιράσει σε κάθε παιδί . Έτσι , ο καθένας θα έχει ένα διαφορετικό ρόλο , π.χ. μπορεί να είναι ο γυαλάκιας , ο φτωχός εργάτης , το παιδί ενός μετανάστη , ένας  χοντρούλης , ένας άσχημος , άτομα από όλες τις φυλές της γης , ένας αθίγγανος , ένας εξυπνάκιας, ένας πρόσφυγας  κλπ . Το παιδί καλείται να παίξει το δικό του ρόλο μέσα στην ομαδούλα του . 
  • να παίξουμε ένα παιχνίδι ρόλων , με αλλαγή του ονόματός τους .Σήμερα δε με λένε Ανθή , αλλά Φατμέ , Χάνα ... Μπορούμε να σκεφτούμε πολλά ονόματα από παιδιά άλλων χωρών και να κάνουμε ό,τι θα έκαναν αυτά τα παιδιά  σε μια παιδική χαρά , στο σχολείο ή αν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα ...
  • να φτιάξουμε μια αφίσα κατά του ρατσισμού , ένα παραμύθι ,ένα ποίημα ή μια προσευχή . 
  • να ζωγραφίσουμε .
  • να συζητήσουμε . Πώς θα σας φαινόταν αν έπρεπε να φύγετε από τον τόπο που ζείτε ; Τι πιστεύετε ότι θα συναντούσατε εκεί ; Πώς θα ήταν το νέο σχολείο σας ; Τι θα κάνατε αν όλοι σας αποκαλούσαν ... (χοντρό , κοντό , τσαπατσούλη ...)
  • να ακούσουμε μουσική και τραγούδια από άλλα μέρη της γης και από άλλες πολιτισμικές ομάδες . Ειδικά , όταν έχουμε παιδιά μεταναστών , αθίγγανων κλπ , είναι μεγάλη χαρά για τα ίδια να ακούσουν τα δικά τους τραγούδια ! Νιώθουν ότι τους αποδεχόμαστε ! Το ίδιο ισχύει και με τους γονείς ! Δε μας κοιτούν διστακτικά ! Βλέπουν ότι θεωρούμε και τα δικά τους τραγούδια , παιχνίδια , παραμύθια κλπ εξίσου σημαντικά , βλέπουν ότι αγκαλιάζουμε τα παιδιά τους και τους ίδιους .
  • να δούμε βιντεάκια .


Χρήσιμες διευθύνσεις :
http://www.unhcr.gr/ekpaideysi/ekpaideytiko-yliko.html
http://iliastoutsoglidis.blogspot.gr/2013/03/blog-post_17.html
http://iliastoutsoglidis.blogspot.gr/2013/03/21.html
http://dreamkindergarten.blogspot.gr/2013/03/21_20.html

2 σχόλια:

  1. πολυ ωραία ανάρτηση!!!να εισαι πάντα καλά Ανθή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ , Ηλία μου !!
      Επειδή δε μου αρέσει να κλέβω ιδέες , έκανα πάσα στο δικό σου blog , που τα έχεις τόσο τέλεια οργανωμένα !!!!
      Καλό τριήμερο !!!!!!

      Διαγραφή