Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Τα τρία γουρουνάκια (ένα παραμύθι για την αποταμίευση)

Ζήση Ανθή : Αποταμίευση και παραμυθοδημιουργήματα !

Αφορμή ...τα γουρουνάκια κουμπαράδες !!


           Μια φορά κι έναν καιρό στη μεγάλη γουρουνοπολιτεία , ζούσε η Βίτσα Γουρουνίτσα μαζί με τα τρία της γουρουνάκια , το Λάκη , τον Άκη και τη Μία !!
           Όταν τα γουρουνάκια μεγάλωσαν αρκετά και δε χωρούσαν πια στο σπιτικό τους , η Νίτσα Γουρουνίτσα ανακοίνωσε στα παιδάκια της ότι πρέπει να φύγουν από το σπίτι τους και να τραβήξει ο καθένας το δρόμο του ! Σα δίκαιη μανούλα που ήταν , μοίρασε εξίσου  την περιουσία της στα τρια της παιδάκια ! 
            Το πρώτο γουρουνάκι , ο Λάκης , δηλαδή ο Σπαταλάκης , για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους ... μόλις πήρε τα χρήματα στα χέρια του αγόρασε ένα πανάκριβο αυτοκίνητο κι άρχισε 
τις βόλτες με τους φίλους του ! Κι επειδή δεν του άρεσε διόλου το άρωμά του , αγόρασε το πιο ακριβό κι άδειαζε τις κολόνιες χωρίς δεύτερη σκέψη ! Όμως τα χρήματα του γρήγορα τελείωσαν κι ο Λάκης δεν είχε ούτε για φαγητό ! Έτσι , αναγκάστηκε να βρει δουλειά , αλλά μυαλό δεν έβαλε φυσικά !!!! Όσα χρήματα έβγαζε από τη δουλειά του , τα ξόδευε απερίσκεπτα και κερνούσε αβέρτα τους φίλους του !! 
          Το δεύτερο γουρουνάκι , ο Άκης , δηλα ποιος Άκης ; Ο Τσιγκουνάκης θέλω να πω ... πήγε σε ένα κατάστημα οικοδομικών υλικών κι αγόρασε τα φθηνά υλικά για να χτίσει το σπιτικό του και να κρύψει μέσα το θησαυρό του !!! Όταν τελείωσε το χτίσιμο , μπήκε μέσα σ' αυτό  να μετρήσει πόσα χρήματα του είχαν απομείνει κι ένιωσε μεγάλη χαρά , γιατί είχε χρήματα αρκετά !! Τα έκρυψε μέσα σε ένα σεντούκι ... έτσι για να τα έχει κοντά του !!!!
           Το τρίτο γουρουνάκι , η Μία Οικονομία , έκανε αρχικά έρευνα αγοράς και μετά αγόρασε τα υλικά για να χτίσει το σπιτικό της ! Δεν αγόρασε τα πιο φθηνά υλικά , γιατί ήξερε καλά πως αυτά χαλάνε εύκολα!! Έφτιαξε ένα σπιτάκι πανέμορφο , κοπιάζοντας η ίδια πολύ και όταν πια ήταν έτοιμο , μπήκε μέσα σ' αυτό να απολαύσει τη ζεστασιά του σπιτιού της ... όταν ξαφνικά , ένας δυνατός ανεμοστρόβιλος άρχισε να παρασύρει τα πάντα !!!!
          Η Μια τα παρατηρούσε όλα αυτά πίσω από το παράθυρό της και σκεφτόταν με αγωνία τα αδέρφια της !! Τι να κάνουν άραγε ; αναρωτιόταν ! Την ίδια στιγμή που έκανε αυτές τις σκέψεις είδε τα αδέρφια της να τρέχουν κουτρουβαλώντας στο δικό της σπιτικό !! 
          Ο Λάκης είπε στη Μία ότι σπίτι του είναι το αμάξι του , αλλά ο δυνατός αέρας το κουνούσε τόσο πολύ .που φοβήθηκε !! Τότε η Μία του είπε : 
" Αν από τα μπατζάκια σου τρέχει ο παράς , 
να μην είσαι δα και τόσο χουβαρδάς !!!!!!"
           Ο 'Ακης πάλι με τη σειρά του , είπε στη Μία ότι ο αέρας άρχισε να λυσσομανά και τα παραθυρόφυλλα να χτυπάνε σαν τρελά!!!!! " Ο αέρας έμπαινε από παντού!!! Κρύωνα στο σπίτι μου ! Πού να πάω ;Πού ; Μια λύση μου ήρθε στο μυαλό ... εσένα να επισκεφτώ !!! Κι άρχισε να μονολογεί :  "Τι τα θέλω τα φθηνά ; 
Μάθημα πήρα για τα καλά !!!!!!!!
 Γρήγορα πρέπει να τ' αλλάξω
 και το σπίτι μου να φτιάξω !!!!!!! "
            Έτσι μέσα στη βαρυχειμωνιά ο Άκης αναγκάστηκε ν' αλλάξει τα παραθυρόφυλλά να ξοδέψει όλα τα λεφτά !!!
             Η Μία ζούσε πολύ ευτυχισμένη στο σπιτικό της !! Με τη δουλειά της και τις οικονομίες της κατάφερε να επεκτείνει το σπίτι της , χτίζοντας κι άλλα δωμάτια ! Καθώς , όμως δούλευε , ξέσπασε δυνατή μπόρα και τα αδερφάκια της ξαναήρθαν σ' αυτή με φόρα !!! Ο Λάκης διαμαρτυρόταν ότι μπήκε νερό μέσα στο σπιτικό του , ενώ ο Άκης ότι έτρεχαν νερά από τη στέγη !! Η Μία τους καλοδέχθηκε , τους έβαλε ζεστή σουπίτσα να φάνε και όταν πέρασε η καταιγίδα αποχαιρέτισε και πάλι τα αδέρφια της !! Ο Άκης έτρεξε αμέσως να διορθώσει τη στέγη . Τα χρήματα που έβγαζε από τη δουλειά του τα διέθετε εξολοκλήρου για να επισκευάσει το σπίτι του !! 
            Κι ενώ όλα κυλούσαν ήρεμα στη γουρουνοπολιτεία ... ένας δυνατός σεισμός ήρθε να διαταράξει αυτή την ησυχία !!! Ο Λάκης έχασε το σπιτικό του , γιατί πλακώθηκε από ένα γιγάντιο δέντρο κι ο ίδιος τελευταία στιγμή σώθηκε κι έτρεξε με μουσούδα σκονισμένη στο σπίτι της Μίας να βρει καταφύγιο !!!! Όσο για το σπίτι του Άκη ... αυτό σωριάστηκε με μιας σαν τραπουλόχαρτο κι έτσι δε βρήκε άλλη λύση από το να ζητήσει βοήθεια από την αδερφή του !!!
Η Μία τους φιλοξένησε , αλλά δε μπορούσε να τους κρατήσει για πάντα κοντά της !!! Κάνοντας οικονομία , μπόρεσε να βάλει κάποια χρήματα στην άκρη ! Τα έδωσε λοιπόν στα αδερφάκια της με την προϋπόθεση να αγοράσουν ένα γερό σπίτι στη γουρουνοπολιτεία !! Τους είπε , όμως πως θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά , να μην κάνουν σπατάλες και να αφήσουν τις τσιγκουνιές , στην τράπεζα να βάζουν τις οικονομίες τους , όσες κι αν είναι αυτές και να μην επαναπαύονται στην ίδια ξανά , γιατί σκέφτεται να παντρευτεί , να κάνει τα δικά της παιδιά κι εκείνα να προικίσει σαν καλή μαμά !!!!!

Ένα παραμύθι αφιερωμένο στην πολύ καλή φίλη και συγγραφέα Γιολαντα Τσορώνη - Γεωργιάδη , που μου έδωσε την έμπνευση χάρη σε μια δημοσίευσή της ! 

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ , Άρι μου !!
      χα χα χα χα ... το τέλος του παραμυθιού , όμως θα μπορούσαμε να το αλλάξουμε λιγάκι !!! Σίγουρα ένα από τα παιδάκια της Μίας θα ήταν και η Σούλα Αποταμιευσούλα ... αλλά θα αφήσω τα παιδιά να με κατευθύνουν , μιας και έχουν πολλές όμορφες ιδέες !!!!!!!!!!

      Διαγραφή