Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Οι θαλασσινές ιστορίες του Καπετάν Νικόλα της Λητώς Τσακίρη Παπαθανασίου

Ζήση Ανθή : Βιβλιοπροτάσεις - Προτάσεις για την αξιοποίηση του παραμυθιού .

Προτάσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς             Ένα υπέροχο μουσικό παραμύθι από τη Λητώ Τσακίρη Παπαθανασίου από  τις εκδόσεις Διάπλους και μια καταπληκτική εικονογράφηση από τη Νίκη Λεωνίδου συμπληρώνουν το παζλ ενός μοναδικού παραμυθιού που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους !!!!! Ένα τρυφερό παραμύθι που θα μας ταξιδέψει σε κόσμους μυθικούς μέσα από την εξιστόρηση των εμπειριών του παππού και θα μας δώσει το έναυσμα να μιλήσουμε για τις αξίες της ζωής ! Ένα παραμύθι που μας δίνει τη δυνατότητα να το αφηγηθούμε , να τραγουδήσουμε τα υπέροχα τραγούδια του , να το δραματοποιήσουμε ,να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στο πέλαγος της γνώσης , να ψυχαγωγηθούμε και να συζητήσουμε !!!!! 
Είναι ένα παραμύθι που δε θα το πρότεινα μόνο στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές ούτε θα το πρότεινα μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες !! Είναι ένα παραμύθι που μας δίνει τη δυνατότητα να το διαβάσουμε και να το επεξεργαστούμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου !!!!!!
 • Το παραμύθι μας δίνει τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιό μας . Υπάρχουν πολλές λέξεις θαλασσινές μέσα στο παραμύθι . Μπορούμε να τις αναζητήσουμε να φτιάξουμε ένα θαλασσινό αλφαβητάρι ή να ζωγραφίσουμε πάνω σε βότσαλα .

Λέξεις θαλασσινές , ας αναζητήσουμε !!
Μέσα σε βότσαλα , ας ζωγραφίσουμε !!!!

 • Οι θαλασσινές ιστορίες του ... Δε λέμε ολόκληρο τον τίτλο στα παιδιά . Αν βρισκόμαστε σε κάποιο νησί ή κάποια παραθαλάσσια περιοχή ή κάποιο από τα παιδιά έχει κάποιο συγγενή ναυτικό , μπορούμε να συλλέξουμε τις εμπειρίες τους ζητώντας από τα παιδιά να μας φέρουν τη δική τους ιστορία ! 
 • Μπορούμε να καλέσουμε κάποιο καπετάνιο ή ναυτικό να μας εξιστορήσει κάποια από τις περιπέτειές του στη θάλασσα !
 • Μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες από βιβλία ή διαδικτυακές πηγές για τα μυθικά πλάσματα της θάλασσας που αναφέρονται στο παραμύθι , όπως οι γοργόνες , οι νύμφες , οι Νηριήδες , ο Ποσειδώνας . Ποιους μύθους γύρω από τη θάλασσα γνωρίζουμε ;
 • Άραγε ο δικός σας παππούς σας έχει πει κάποια ιστορία ; Δεν έχει σημασία αν ήταν  ναυτικός ή κάτι άλλο  !! Πώς είναι η σχέση σας με τον παππού σας ; Τι κάνετε μαζί του ; Το παραμύθι μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε μαζί του ! Αν διαβάσετε το παραμύθι την 1η του Οκτώβρη , την ημέρα τρίτης ηλικίας ,θα πρότεινα να γράψετε ένα γλυκό και τρυφερό ποιηματάκι στο δικό σας παππού ή να του τραγουδήσετε το πολύ όμορφο τραγούδι που έχει γράψει η Λητώ για το δικό της "παππού" , τον Καπετάν Νικόλα , που υπάρχει μέσα στο cd του βιβλίου . 
 • Γιατί πιστεύετε ότι η συγγραφέας επέλεξε το όνομα Νικόλας ; Γνωρίζετε κάτι για τον Άγιο των Ναυτικών ; Ξέρετε μήπως κάποια παροιμία ; Μήπως , αν δεν το έχουμε διαβάσει ήδη ,θα ήταν μια ευκαιρία να το διαβάσουμε στις 6 του Δεκέμβρη ; 
 • Τι ήταν ο παππούς ; Καπετάνιος ! Γνωρίζετε κάποια παροιμία ή κάτι άλλο γι' αυτό το επάγγελμα ; Ξέρετε άλλα επαγγέλματα σχετικά με τη θάλασσα ;
 • Τι θα συνέβαινε αν ο μικρός καπετάνιος δεν τραγουδούσε το τραγούδι : "Θάλασσα , θάλασσα τους θαλασσινούς , θαλασσάκι μου ... " , αλλά κάποιο άλλο  ; Τι θα συνέβαινε , αν δεν τραγουδούσε όμορφα ; Τι θα συνέβαινε αν η φωνή του ήταν μελωδική ; Ποιος θα μπορούσε να τον σώσει από τα κύματα ; (δελφίνι )
 • Ξέρετε άλλα τραγούδια για τη θάλασσα; 
 • Γνωρίζετε τα πλάσματα της θάλασσας ; Ποια αναφέρει η συγγραφέας μέσα στο παραμύθι της ; ( αστερίες , καρχαρίες , φώκιες ...)
 • Ποιον σκέφτηκε ο μικρός "καπετάνιος" , όταν ήταν σε δύσκολη θέση ; (Πού να 'σουν μάνα ... ) Γνωρίζετε από ποιον άλλο ζητούν βοήθεια οι ναυτικοί , όταν κινδυνεύουν ; 


 • Πώς μίλησε ο παππούς στη μικρή για τις αξίες της ζωής ; "Η φύση πάντα συναινεί να βρίσκουνε το δρόμο οι έντιμοι και οι ικανοί !" Μια φράση από το παραμύθι που μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε και να σκεφτούμε πώς πρέπει να φερόμαστε ! Αν ο  παππούς λέγοντας αυτά τα λόγια , χάριζε ένα μικρό καραβάκι στην εγγονή του με πολλές πολύχρωμες σημαίες τι θα έγραφε στην καθεμιά ; Σε ποιες αξίες της ζωής θα επικεντρωνόταν ; 

 • Τι θα συνέβαινε , αν ο καπετάνιος ξεχνούσε για λίγο τους όρκους που είχε δώσει ; 
 • Γιατί πιστεύετε ότι η συγγραφέας επέλεξε να μιλήσει για τις θαλασσινές περιπέτειες του "παππού" της ; Ώρα να διαβάσουμε το βιογραφικό και να τη γνωρίσουμε πιο καλά !!!
 • Επίσης , μπορούμε να αναζητήσουμε έργα τέχνης με θέμα : Ο καπετάνιος" . 

Και για να πάρετε μια γεύση από το μουσικό παραμύθι , δείτε τα βιντεάκια : 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου