Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Μαθαίνω αριθμούς στο νηπιαγωγείο : το 1 ( ένα )

Ζήση Ανθή : Εποπτικό υλικό και ιδέες για την εκμάθηση αριθμών στο νηπιαγωγείο .


ΕΝΑ


Έχω ΕΝΑ σώμα
μ’ ΕΝΑ κεφάλι
που έχει ΜΙΑ μύτη
κι ΕΝΑ λαιμό!

Έχω ΕΝΑ στόμα
με ΜΙΑ γλωσσίτσα
για να μιλάω
και να τραγουδώ .

ΜΙΑ κοιλίτσα
που γουργουρίζει
και ΜΙΑ καρδούλα ,
αχ, πως χτυπά !

Ναι , για το ΕΝΑ
θα τραγουδήσω
και θα το μάθω
πολύ πολύ καλά !

Σ’ αυτόν τον κόσμο
που όλοι ζούμε
πράγματα υπάρχουν
μοναδικά !

ΕΝΑΣ ο ήλιος ,
ΕΝΑ φεγγάρι ,
ΜΙΑ η γη
που μένουμε , παιδιά !(2)

Το τραγουδάκι για τον αριθμό 1 αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά , κι όταν ασχολούμαστε με το σώμα , είναι μια καλή ευκαιρία να το παρουσιάσουμε στα παιδιά , που ήδη το γνωρίζουν .  Ακούγοντας το τραγούδι , μπορούμε να συζητήσουμε πόσα πράγματα υπάρχουν στη φύση ή γενικά γύρω μας ή πάνω μας που  είναι μοναδικά . Ας παρατηρήσουμε καλά τους εαυτούς μας , ας σκεφτούμε το σπίτι και την οικογένεια μας (μερικά παιδιά είναι μοναχοπαίδια ή τα μόνα αγόρια ή τα μόνα κορίτσια της οικογένειας ) . Ας οδηγήσουμε το μυαλουδάκι μας σε πράγματα που έχουν να κάνουν με τη φύση , το διάστημα , όλο τον κόσμο . Τα παιδιά έχουν καταπληκτικές ιδέες , ας τις καταγράψουμε ! 
Αλήθεια , τι σημαίνει το ένα ; Τα παιδιά αντιλαμβάνονται την ποσότητα και μας φέρνουν διάφορα αντικείμενα από ένα σύνολο όμοιων αντικειμένων . 
Πώς σχεδιάζουμε το ένα ; Τα παιδιά πολλές φορές γράφουν το ένα σας να είναι σε καθρέφτη ,δε θα τα αποθαρρύνουμε , αλλά θα τους δείξουμε απλά ποιο είναι το σωστό ένα .Μέσα στην τάξη έχουμε τη δυνατότητα να σχηματίσουμε τον αριθμό με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους . Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαρκαδόρους , χάρακες , παιχνίδια , όπως τουβλάκια , χάντρες ή ακόμη και ζωάκια , μπορούμε να το φτιάξουμε με γιγαντοτουβλάκια και να περπατήσουμε πάνω σ' αυτό , μπορούμε να το σχεδιάσουμε με ένα σκοινάκι ή με μια χαρτοταινία ή ακόμη και με κιμωλία στην αυλή του σχολείου , μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε πλαστελίνη ή ακόμη και τις τσαντούλες των παιδιών και τα παπουτσάκια τους φτιάχνοντας πολύχρωμα 1 κι εννοείται με τα σωματάκια τους (γι' αυτό τρελαίνονται !!)
Και φυσικά , μπορούμε να ζωγραφίσουμε το τραγουδάκι και να γράψουμε τον αριθμό 1 σε άν απλό φύλλο εργασίας . 




1 σχόλιο:

  1. πολυ ωραια αναρτηση...Μπραβο για την υπομονη σας...Με βοηθισε να μαθω σε ενα κοντινο προσωπο τους αριθμους...Ξετρελαθικε με το τραγουδι...Μπορω να το βρω στο You Tube;

    ΑπάντησηΔιαγραφή