Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ένας χαρταετός από ανακυκλώσιμα υλικά (παραμύθι)

Ζήση Ανθή : Ένα παραμύθι για την ανακύκλωση και την Καθαρά Δευτέρα .

Ένας χαρταετός από ανακυκλώσιμα υλικά 


Πλησίαζε η Καθαρά Δευτέρα κι ο κύριος Πάνος πήγε στη φύση , έψαξε για αρκετή ώρα  κοντά στη λίμνη , αλλά επιτέλους βρήκε  ίσια καλάμια ,τα πήρε μαζί του ,  πήρε χαρτί ανακυκλωμένο κι άρχισε να φτιάχνει με πολύ μεράκι ένα χαρταετό . Την ουρά του τη διακόσμησε με κορδέλες που έκοψε από πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ . Ήταν πραγματικά υπέροχος ! Θα το έπαιρνε μαζί του , να τον πουλήσει κι αυτόν την Καθαρά Δευτέρα , μαζί με τους άλλους χαρταετούς που είχε αγοράσει από έναν έμπορο , με την ελπίδα να υπάρχει κάποιος που ξέρει την αξία του . 
Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας ο ήλιος έλαμπε ολόλαμπρος και οι ολόχρυσες αχτίνες του απλωνόταν παντού κι ένα ελαφρύ αεράκι έδειχνε ότι ο καιρός είναι υπέροχος για να πετάξουν οι άνθρωποι χαρταετό ! 
Ο κύριος Πάνος τοποθέτησε στην άκρη του δρόμου τον ένα χαρταετό δίπλα στον άλλο και περίμενε να περάσουν από εκεί και να τους πουλήσει όλους ! Τι πανέμορφοι χαρταετοί ! Τι όμορφα χρώματα ! Τι υπέροχες πολύχρωμες ουρές ! Άλλοι ήταν δίχρωμοι , άλλοι πολύχρωμοι , άλλοι είχαν το σήμα και τα χρώματα κάποιας ομάδας κι άλλοι πάλι είχαν ήρωες από τα κινούμενα σχέδια που βλέπουν τα παιδιά . Και μέσα σ ' αυτούς στεκόταν  κι ο χαρταετός με ανακυκλώσιμα υλικά ! 
Τα παιδιά περνούσαν , αγόραζαν τους πολύχρωμους χαρταετούς ή αυτούς με την αγαπημένη τους ομάδα ή τον αγαπημένο τους ήρωα και κοιτούσαν παράξενα ή ίσως και περιφρονητικά το χαρταετό με τα ανακυκλώσιμα υλικά ! Κάποια παιδιά μάλιστα έλεγαν :" Αυτός δεν είναι καθόλου όμορφος ! Δε θα ήθελα ποτέ να έχω ένα τέτοιο χαρταετό ! Απορώ γιατί είναι κι αυτός ανάμεσα στους άλλους ;" 
Ο χαρταετός ένιωθε πολύ λυπημένος με όλα αυτά που  άκουγε ! Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν όμορφος , είχε φτιαχτεί όμως με μεράκι και υλικά από τη φύση ! "Αχ , και να βρισκόταν κάποιο παιδί που να αγαπήσει κι εμένα " σκεφτόταν ! Ο κύρ- Πάνος που και που του έριχνε μια ματιά όλο αγάπη και συμπόνια , σα να καταλάβαινε πως ένιωθε ο χαρταετός του , σα νά 'θελε να τον παρηγορήσει ! Εξάλλου κι ο ίδιος το είχε αποφασίσει πως αν δεν τον πουλούσε , θα τον πετούσε ο ίδιος ! 
Η ώρα περνούσε και οι χαρταετοί πωλούνταν ο ένας μετά τον άλλο ! Μα κανένας δεν έδινε σημασία στο χαρταετό με τα ανακυκλώσιμα υλικά !  Ξαφνικά , ένα αγόρι κατέβηκε από ένα αυτοκίνητο και το μάτι του έπεσε...  πού αλλού ; Στο χαρταετό με τα ανακυκλώσιμα υλικά ! Η καρδούλα του χαρταετού χτυπούσε σαν τρελή από την αγωνία , το ένιωθε πως αυτή τη φορά θα τον αγοράσουν ! Ο μικρός Ηλίας , μόλις τον είδε , αναφώνησε όλο χαρά : 
- Επιτέλους ! Ένα τέτοιο χαρταετό έψαχνα ! Ένα χαρταετό , που να  είναι φτιαγμένος με ανακυκλωμένο χαρτί και καλάμια από τη λίμνη ! Τι υπέροχη ουρά !Τι όμορφα  χρώματα  έχει ! Μου τον δίνετε,  σας παρακαλώ ; , είπε στον κυρ- Πάνο !
Ο κυρ Πάνος πήρε τα χρήματα και χάρηκε πάρα πολύ  που υπάρχουν και στις μέρες μας παιδιά που αγαπούν τους χειροποίητους χαρταετούς και μάλιστα έχουν και οικολογική συνείδηση ! Κοίταξε για τελευταία φορά το χαρταετό του και με ένα βλέμμα ικανοποίησης , τον αποχαιρέτησε ! 
Ο μικρός Ηλίας , σαν πήρε το χαρταετό , τον έβαλε να καθίσει δίπλα του και του χάιδευε την πλουμιστή ουρά και τα  σκουλαρίκια του ! 
Μόλις έφτασαν στο καταπράσινο λιβάδι με τις μαργαρίτες και τα άλλα αγριολούλουδα , ο μικρός Ηλίας , ζήτησε από τη μαμά του να γράψει πάνω στο χαρταετό ένα μήνυμα , γιατί αυτός ήταν μικρός και δεν ήξερε ακόμη να γράφει ! 
ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ , 
ΜΑ ΘΑ ΠΕΤΆΞΩ ΚΙ ΕΓΩ ΨΗΛΑ ,
 ΜΗΝΥΜΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ Σ' ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ , 
ΠΩΣ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ 
ΠΩΣ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ  !
Η ΦΥΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙ , 
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ !
- Πού τα έμαθες όλα αυτά ; αναρωτήθηκε η μητέρα του ! 
- Μας τα έμαθε η κυρία στο νηπιαγωγείο , είπε ο Ηλίας . 
Επιτέλους , ο χαρταετός ήταν έτοιμος να πετάξει κι ένιωθε τόση χαρά ! Ήξερε πως ο Ηλίας τον αγαπούσε ! Ήξερε ότι είχε ένα προορισμό , να ανέβει ψηλά και να δουν το μήνυμα του όλοι , να μάθουν όλοι για την αξία της ανακύκλωσης . Ο Ηλίας άφηνε σιγά - σιγά το σκοινί κι ο χαρταετός του περήφανος ανέβαινε όλο και πιο ψηλά . Ανέβηκε κι έφτασε τους άλλους χαρταετούς , που στεκόταν δίπλα του πριν από λίγο στον πάγκο του κυρ- Πάνου ! Πήγαν κάτι να ψιθυρίσουν , μα σαν είδαν το μήνυμά του , έσκυψαν ταπεινά  το κεφάλι τους και είπαν ότι οι ίδιοι είναι μόνο για να πετούν απλά στον ουρανό και να το χρωματίζουν με τα όμορφα χρώματα τους , ενώ αυτός ο διαφορετικός χαρταετός είχε κι ένα μήνυμα που έπρεπε να το δουν όλοι !
Ο μπαμπάς φώναζε στο μικρό Ηλία : " Αμόλα καλούμπα ! κι ο χαρταετός ανέβηκε τόσο ψηλά , που έμοιαζε σα να αγκάλιαζε όλη τη γη ! Τον πλησίασαν κάποια πουλιά παραξενεμένα , λέγοντάς του υποτιμητικά :
- Θαρρείς πως είσαι πουλί και πετάς τόσο ψηλά ; 
- Δεν είμαι πουλί ! Είμαι απλά ένας χαρταετός , είπε εκείνος ! 
- Οι χαρταετοί είναι όμορφοι , είναι πολύχρωμοι , εσύ όμως δεν έχεις χρώματα διαλεχτά  ! Γιατί;  είπε μια περίεργη καρακάξα !
- Εγώ είμαι από ανακυκλώσιμα υλικά και στέλνω μήνυμα σ' όλου του κόσμου τα παιδιά να μάθουν πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση για όλους πάνω στη γη ! Αν οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερο χαρτί και το επαναχρησιμοποιούν , σίγουρα θα κόβουν λιγότερα δέντρα και δε θα κινδυνεύσει να χαλάσει και η δική σας η φωλιά ! 
Τα πουλιά χωρίς δεύτερη σκέψη είπαν πως θα μεταδώσουν το μήνυμα παντού και θα το ψιθυρίσουν στα αυτάκια κάθε παιδιού ! 
Ο χαρταετός ήταν τόσο χαρούμενος ! Το μήνυμά του θα έφτανε παντού ! Ένιωθε τόσο περήφανος , που αν και ήταν φτιαγμένο από   άχρηστα χαρτάκια  και  κάποιες άχρηστες σακούλες κουβαλούσε ένα τόσο σημαντικό μήνυμα , που θα έφτανε σ' όλη τη γη , γιατί Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ !

Το παραμύθι μπορεί να έχει διαφορετική εξέλιξη , αν δώσουμε τον τίτλο " ένας χαρταετός από ανακυκλώσιμα υλικά " στα παιδιά . Ίσως ο χαρταετός να έμενε στα χέρια αυτού που τον έφτιαξε , ίσως να μη μετέφερε το μήνυμά του σε όλα τα παιδιά της γης , ίσως να τον αγόραζε κάποιος άνθρωπος που δεν είχε διόλου περιβαλλοντική συνείδηση ... ! Συνήθως , όμως τα παιδιά αποφασίζουν νε έχει ένα ευτυχισμένο τέλος το παραμύθι τους ! 

Κι επειδή μιλάμε για ένα χαρταετό με ανακυκλώσιμα υλικά , τι θα λέγατε να το προσπαθήσουμε ; Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος από τους γονείς που θα μπορούσε να μας βοηθήσει !

Όταν ασχολούμαστε με κάποιο καινοτόμο πρόγραμμα (ανακύκλωση) , είναι λογικό να θέλουμε να συνδέσουμε και τις γιορτούλες με αυτό και να μην το παραμερίζουμε εντελώς ! Ας φτιάξουμε ε χαρταετούς , που να έχουν τα δικά τους μηνύματα , ανάλογα το πρόγραμμα  που έχουμε αναλάβει ή τις ευχές μας  ή τα όνειρά μας !
ΜΗΝΥΜΑ ΓΡΑΦΩ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΑΕΤΟ 
ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΤΩ ! 


2 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη ιστορία Ανθή!! Καλές απόκριες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλές απόκριες , Μάρω μου !!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η ιστοριούλα μας !! Βγήκε από τα παιδιά ,αλλά την εμπλούτισα λιγάκι , για να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες των προγραμμάτων που έχουμε αναλάβει!

      Διαγραφή