Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Το παράπονο της Λήδας - εφημερίδας , μια παραμυθένια ιστορία για την ανακύκλωση

Ζήση Ανθή : Ιδέες και εποπτικό υλικό για την ανακύκλωση .

Τι μπορούμε να κάνουμε με μια εφημερίδα ;


Μιλώντας για υλικά τα οποία ανακυκλώνονται μιλήσαμε στο νηπιαγωγείο για την εφημερίδα . Και καθώς θα πηγαίναμε σε μια έκθεση ζωγραφικής της Daniela Busato , κάναμε διάφορα κολλάζ με εφημερίδες και μιλήσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε με αυτή και που μπορεί να μας φανεί χρήσιμη . Και μέσα από τη συζήτηση προέκυψε μια μικρή παραμυθϊστορία ! Και φυσικά την εφημερίδα μας την ονομάσαμε Λήδα , για να κάνουν ρίμα !

Το παράπονο της Λήδας εφημερίδας 

Για πολλές μέρες έστεκε στο ίδιο τραπεζάκι η Λήδα η εφημερίδα και να πεις ότι τη διάβασε και καλά ο κύριος Μελέτης ! Κανένας δεν την έδινε σημασία ! Κανένας δεν έλεγε να την ξεφυλλίσει ! Τι να κάνει κι αυτή την έπιασε το παράπονο κι όλο φύσαγε και ξεφύσαγε !!
- Τι έπαθες και ξεφυσάς όλη την ώρα ; της είπε ένα λευκό χαρτί που ήταν ακουμπισμένο πάνω στο γραφείο.
- Μα , δε βλέπεις ; Κανένας δε θέλει να με διαβάσει ! Κανένας δε μου δίνει σημασία ! είπε εκείνη με παράπονο !
- Και γι' αυτό σκας ; Και τι να σε κάνουν, αφού σε διάβασαν καημένη ; Ενώ ,  εμένα που είμαι κατάλευκο μπορούν να με χρησιμοποιήσουν , για να γράψουν οτιδήποτε ! 
- Και νομίζεις ότι εγώ πια είμαι άχρηστη , είπε φανερά ενοχλημένη η Λήδα -  εφημερίδα !
- Μη θυμώνεις , αλλά ειλικρινά δεν ξέρω πού αλλού θα μπορούσες να φανείς χρήσιμη !
Η Λήδα - εφημερίδα αναθάρρησε ! Ήθελε τόσο πολύ να πει πόσα πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν με αυτή ! Δεν ήταν ένα άχρηστο χαρτί ! Έτσι , άρχισε σιγά σιγά να λέει τι θα μπορούσαν να κάνουν οι μεγάλοι , τα παιδιά , οι ψαράδες , οι μπογιατζήδες και οι καλλιτέχνες  μ' αυτή !
- Τα παιδιά ξέρεις τι θα μπορούσαν να κάνουν με εμένα ; Καταρχήν να ψάξουν γράμματα ,να δουν γράμματα μεγάλα και μικρά , έντονα και πλαγιαστά , γράμματα με διαφορετικές γραμματοσειρές , να κόψουν εικόνες και λέξεις και να κάνουν κολλάζ ή να παίξουν παιχνίδια , όπως τις μουσικές εφημερίδες ή το παιχνίδι της χαμένης εφημεριδο-λέξης ή να την πλάσουν ! Το ίδιο βέβαια , μπορούν να κάνουν και οι καλλιτέχνες και να δημιουργήσουν ξεχωριστά δημιουργήματα !
Το λευκό χαρτί την άκουγε με το στόμα ανοιχτό , γεμάτο έκπληξη !! Και η Λήδα - εφημερίδα δεν έχασε την ευκαιρία να συνεχίσει να μιλάει : 
- Ξέρεις , όταν διαβάσει κάποιος μεγάλος την εφημερίδα και ενημερωθεί για όλα τα νέα , τις αγγελίες , τα οικονομικά , τα αθλητικά και τα κουτσομπολιά ... μπορεί να τη δανείσει σε κάποιο φίλο του , να τη διαβάσει κι εκείνος ! Μπορεί να τη φυλάξει , αν θέλει να θυμάται ένα σημαντικό γεγονός ! Μπορεί , όμως και να ανάψει μ' αυτή φωτιά στο τζάκι ή να τυλίξει αντικείμενα εύθραυστα , όταν μετακομίζει ή να καθαρίσει τα τζάμια του αυτοκινήτου του !
- χα , χα , χα !! Τα τζάμια του αυτοκινήτου ; είπε απορημένο το χαρτί !! 
- Ναι ! Πολλοί δεν το γνωρίζουν , αλλά η εφημερίδα δεν αφήνει χνούδια πάνω στο τζάμι και καθαρίζει άψογα , είπε ήρεμα η Λήδα -εφημερίδα ! 
Και συνέχισε: 
- Αλήθεια , εσύ έχεις παρατηρήσει κάποιον να χρησιμοποιεί εφημερίδες ; 
- Ναι , τώρα που το λες , είδα τον κύριο μπογιατζή να απλώνει εφημερίδες , για να μη λερώσει τα πλακάκια , αλλά και την κυρία Άννα , στο νηπιαγωγείο , την είδα να απλώνει εφημερίδες στα τραπεζάκια , για να μη λερώσου τα παιδιά τα τραπέζια με τα πινέλα ! 
- Είδες τελικά , ότι κι εσύ έχεις δει πως με χρησιμοποιούν ; είπε γεμάτη χαρά η Λήδα - εφημερίδα !! 
- Α , ναι ,για να μην το ξεχάσω  !! Πριν από λίγες μέρες είδα και έναν ψαρά να βάζει τα ψαράκια σε μια χαρτοσακούλα και να τα τυλίγει με εφημερίδες !! 
- Βλέπεις , λοιπόν ,γιατί στεναχωριέμαι ; Θα μπορούσαν να με χρησιμοποιήσουν , για να κάνουν χίλια δυο πράγματα κι εγώ κάθομαι σ' αυτό το τραπεζάκι είπε η εφημεριδούλα .
Εκείνη την ώρα , μπήκε στο σαλόνι η Μαρία και τα μάτια της έπεσαν πάνω στην εφημερίδα . Ξοπίσω της την ακολουθούσε κι ο μπαμπάς της ! 
- Μπαμπά , τη χρειάζεσαι αυτή την εφημερίδα ; 
- Όχι , πια ! Τη διάβασα ! Αλλά γιατί ρωτάς ; της είπε ο μπαμπάς της . 
- Η κυρία μας είπε στο νηπιαγωγείο πως τις εφημερίδες που δεν τις χρειαζόμαστε , μπορούμε να τις κάνουμε χίλια δυο πράγματα ! Μπαμπά , θα μου κάνεις μια βαρκούλα ; 
Τι να κάνει ο κύριος Μελέτης , της έφτιαξε μια εφημεριδένια βαρκούλα κι εκείνη την πήρε όλο χαρά ! 
- Έχεις κι άλλες εφημερίδες , μπαμπά ; ρώτησε η μικρή .
- Ναι , έχω πάρα πολλές στην αποθήκη ! απάντησε εκείνος .
- Πάμε , τότε να τις μαζέψουμε όλες και να τις πάμε σε ένα κάδο ανακύκλωσης ! Μπαμπά , ξέρεις ότι αυτό το χαρτί θα ξαναγίνει και πάλι χαρτί κι έτσι ίσως κάποια δέντρα να σωθούν ; 
Ένα δάκρυ κύλησε από τα μάτια του μπαμπά της ! Πόσο πολύ συγκινήθηκε με αυτά που άκουσε από την κορούλα του !
- Μα πού τα έμαθες όλα αυτά ; είπε εκείνος !
- Στο νηπιαγωγείο , μπαμπά ! Δεν το είπαμε ; Πάμε τώρα να της μαζέψουμε όλες ! Πρέπει γρήγορα να ανακυκλωθούν , να πάνε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης και να βρουν το δρόμο τους ! 
Η Λήδα - εφημερίδα ήταν πια ευτυχισμένη μέσα στην αγκαλιά της Μαρίας ! Ένιωθε τόσο όμορφα και τόσο τρυφερά ! Ένιωθε πως ένα νέο ταξίδι ξεκινάει ; Τι θα γίνει άραγε μετά ; Πόσες φορές θα κάνει αυτό το ταξίδι ; Άραγε θα υπάρχουν πάντα παιδάκια που θα γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση ; Μ' αυτές τις σκέψεις ταξίδεψε από τα χεράκια της Μαρίας στον κάδο κι από εκεί έφτασε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης !






3 σχόλια: